Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti/potpredsednica Evropske komisije, sastala se danas sa Taljatom Džaferijem, novoizabranim predsednikom Skupštine Bivše jugoslovenske Republike Makedonije u sklopu njegove prve zvanične posete inostranstvu.

Visoka predstavnica Mogerini je tokom razgovora ponovila da EU oštro osuđuje nasilje čije su žrtve prošle nedelje bili poslanici i novinari u Parlamentu. Ona je pozdravila izbor Taljata Džaferija za predsednika Skupštine, koji je izabran većinom glasova poslanika, ističući da je to uloga koja mora biti iznad stranačke i međuetničke politike te da predsednik Skupštine treba da radi u interesu svih građana i zajednica. EU je spremna da sarađuje sa Džaferijem, Parlamentom i svim ostalim institucijama na ostvarivanju napretka u pogledu hitnih reformskih prioriteta kao i sprovođenja Sporazuma iz Pržina.

Visoka predstavnica i predsednik su razgovarali i o daljim koracima. EU očekuje od svih političkih partija da se na konstruktivan način uključe u politički proces što između ostalog podrazumeva formiranje vlade i rad novog saziva Parlamenta.