Evropska komisija uspešno realizuje svoju ambicioznu vazduhoplovnu strategiju za Evropu usvajanjem niza mera za pružanje dalje podrške otvorenim i povezanim vazduhoplovnim tržištima unutar i izvan EU. Cilj ovih inicijativa je da zaštite konkurenciju i povezanost u oblasti avijacije, podstaknu investicije u evropske aviokompanije i poboljšanju efikasnost i povezanost vazdušnog prostora u Evropi. Konkurentnost evropskog vazduhoplovstva, kao snažnog pokretača zapošljavanja, privrednog rasta i trgovine, će na ovaj način biti osnažena. Otvorena i povezana vazduhoplovna tržišta nude kvalitetnije letove za veći broj destinacija širom sveta.

Potpredsednik Komisije nadležan za energetsku uniju, Maroš Šefčovič, kaže: U vazduhoplovnoj strategiji koju smo usvojili u decembru 2015. izneli smo viziju budućnosti evropske avijacije. Od tada naporno radimo na realizaciji te vizije u saradnji sa svim zainteresovanim stranama. Cilj današnjih predloga je očuvanje vodeće pozicije Evrope u međunarodnom vazduhoplovstvu kao i unapređenje povezanosti i efikasnosti vazdušnog prostora. Snažan i održiv sector avijacije u Evropi je ključan faktor podrške ostvarivanju ekonomskih i klimatskih ciljeva EU.”

Komesarka za saobraćaj, Violeta Bulc, dodaje: Želimo da osiguramo vodeću poziciju Evrope u međunarodnoj avijaciji kao i njenu dobru povezanost sa tržištima koja se brzo razvijaju te da obezbedimo efikasnost evropskog vazdušnog prostora. Uspeh evropske avijacije se zasniva na otvorenim i povezanim tržištima. Konkretne prednosti naših mera bi trebalo da osete putnici i radnici u ovom sektoru kao i vazduhoplovna industrija.“