U Danu otvorenih vrata ambasade Italije u Beogradu, studenti nekoliko beogradskih fakulteta imali su priliku da se upoznaju sa aktivnostima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), koja je osnovana sa ciljem povezivanja i razmena mladih zemalja Zapadnog Balkana.

Italijanski ambasador Ðuzepe Manco istakao je da evropski put Srbije i Balkana, pripada mladima.

Kako je rekao, zbog toga, Italija kao zemlja koja predsedava Samitom Berlinskog procesa u Trstu želi da u okviru njega forum posveti mladima.

“Vi iznosite svoje ideje, kad govorimo o evropskom putu Srbije i Balkana, to je nešto što pripada vama, političko rukovodstvo donosi strateške odluke, a vi ste vlasnici i nosioci tog procesa, zbog čega želimo da budete uključeni”, rekao je Manco.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih nastala je u okviru političkog procesa- Berlinskog procesa, rekao je njen generalni sekretar Ðuro Blanuša za podršku zemljama na putu evropskih integracija i u tome RYCO, osnovana pre godinu dana u Parizu, sedište će joj biti u Tirani, uz lokalne kancelarije u šest zemalja regiona, predstavlja najvidljiviji rezultat procesa.

Blanuša je u razgovoru sa studentima Fakulteta političkih nauka, Filološkog, Pravnog Ekonomskog i Fakulteta FEFA predočio je da je to omladinska fondacija čija je ključna aktivnost omladinska razmena.

Budžet je 1,5 miliona evra od čega će 1,2 miliona biti usmereno kroz grantove za NVO, škole i univerzitete, kao i neformalne grupe mladih i njihovim kancelarijama za aktivnosti saradnje i pomirenja u regionu, rekao je Blanuša.

Poenta je da se omogući mladima da uvide koliko puno sličnosti imaju sa kolegama s one strane granica, kolike su jezičke i kulturološke sličnosti, a s druge strane, da razlike nisu nešto što razdvaja, što je ključno da se 20 godina posle ratova, otvori nova stranica, istakao je Blanuša, i naveo primer “prepoznavanja” diploma ili ukidanja viza.

Kancelarija RYCO će biti otvorena u Beogradu početkom jula, preko puta Pravnog fakulteta, a prvi konkusri će biti raspisani na jesen.

RYCO će biti predstavljena na Samitu šefova država i vlada u Trstu 12. jula, a Univerzitet u Trstu će ugostiti Forum mladih Zapadnog Balkana.

Manifestaciju otvorenih vrata 4. put su oprganozovali Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu u saradnji sa Delgacijom EU i EU info centrom.