Estonija od 1. jula 2017. prvi put predsedava Savetu Evropske unije. Ovo znači da će Estonija biti odgovorna za definisanje stavova Saveta, da će se zalagati za interese svih država članica te da će istovremeno biti neutralna. Tokom predsedavanja, Estonija će biti odgovorna za organizaciju i predsedavanje sastanaka i radnih grupa na svim nivoima. Zadatak predsedništva je da predstavlja Savet i brani sporazume postignute tokom pregovora sa Evropskom komisijom i Parlamentom. Predsedavanje Savetu samim tim za države članice predstavlja ozbiljnu priliku za vođenje diskusija na svim nivoima u EU.

Predsedavanje Savetu se rotira među državama članicama na svakih šest meseci. Tri uzastopna predsedništva među sobom postižu dogovor o oblastima čiji značaj žele da istaknu na evropskom nivou. Zahvaljujući njihovom dogovoru, važne teme ostaju u žiži pažnje tokom perioda od 18 meseci. Svako predsedništvo izrađuje zasebni program zasnovan na prioritetima trojke. Aktuelnu trojku čine Estonija, Bugarska i Austrija.

Program estonskog predsedništva Savetu Evropske unije

Stvaranje evropskog jedinstva, putovanja koje je započelo pre 60 godina, i dalje predstavlja ambiciozni i dalekosežni poduhvat. Evropska unija je isprva bila san nekolicine, ali je vremenom postala nada za mnoge. Četiri osnovne slobode, daleki san i cilj iz 1957. godine, sada funkcionišu i prihvaćene su kao očigledne. Evropljani žive u miru duže nego ikada ranije. Evropski građani i kompanije uživaju slobode bez presedana i ostvaruju uspeh širom sveta.

Estonija je kao država koja predsedava Savetu EU uverena da u EU, koja je suočena sa nezapamćenim izazovima na globalnom i evropskom nivou, postoji dovoljno jedinstva i rešenosti za dinamičko rešavanje problema. Dok pregovaramo o povlačenju Ujedinjenog Karaljevstva iz Evropske unije, u skladu sa smernicama Evropskog saveta i pregovaračkim direktivama Saveta, moramo da se što pre prilagodimo uniji od 27 članica. Uvereni smo da ćemo imati snage i kapaciteta da ove izazove pretvorimo u nove prilike te imamo osnova da na Evropsku uniju i njenu budućnost gledamo sa velikom nadom. Evropsko jedinstvo se otelotvoruje u zajedničkom delovanju i zauzimanju za zajedničke stavove. Zajedno smo jači nego pre 60 godina: stotine miliona Evropljana ostvaruje prednosti života u većoj uniji. Uniji koja je ostavila po strani stare podele i spremna je da brani ono što je postigla. Uniji koja je rešena da prevaziđe aktuelne i buduće izazove i istrajna je u tome. Uniji čije države članice i institucije dele odgovornosti i donose zajedničke odluke koje idu u korist svim evropskim građanima i menjaju njihove živote na bolje.

Estonsko predsedništvo teži jedinstvu kroz ravnotežu: ali to ne znači samo traženje najmanjeg zajedničkog imenitelja. Jedinstvo znači davanje široke podrške osnovnim vrednostima evropske ideje i ciljevima Evropske unije kao i poštovanju raznolikosti – osnovne evropske vrednosti – kao jedne od prednosti EU. Daljim razvojem koji se zasniva na ovim načelima, Evropa – kao krajnje raznolika politička konglomeracija – može postići ravnotežu razlitičih stavova, interesa i tradicija. Istrajnost, jedinstvo i okrenutost ka budućnost zahtevaju od svih spremnost na pravljenje kompromisa i stalnu ravnotežu između očuvanja onoga što je do sad postignuto i daljeg razvoja. ‘Jedan za sve i svi za jednog’ znači da smo zajedno jači.

Na Rimskom samitu na kom je obeležena 60. godišnjica EU, podržali smo izjavu o namerama za narednu deceniju. Debate o budućnosti Evrope se nastavljaju. Prioriteti estonskog predsedništva se nadovezuju na strateški program Evropskog saveta i zajedničke ciljeve koje smo formulisali u Rimu. Među važnim ciljevima Estonije i predsedništva su: otvorena i inovativna evropska privreda, sigurna i bezbedna Evropa, digitalna Evropa i slobodan protok podataka te inkluzivna i održiva Evropa. Na putu ka ostvarivanju ovih ciljeva ćemo poštovati ljudska prava i osnovne slobode, biti posvećeni načelu bolje regulacije i istraživati mogućnosti različitih e-rešenja.

Prioriteti estonskog predsedništva

Moto estonskog predsedništva glasi ‘ravnotežom do jedinstva’. Smatramo da je u zajedničkom interesu Evrope da uspešno prevaziđe sve izazove i iskoristi sve mogućnosti sa kojima smo suočeni. Moramo da budemo katalizatori otvorenosti u ekonomiji i društvu, a da istovremeno garantujemo bezbednost i sigurnost. Naša uloga je da nađemo ravnotežu između različitih stavova, tradicija i interesa u Evropi i da ostvarimo najbolje ciljeve u korist evropskih građana.

Četiri prioriteta estonskog predsedništva su: otvorena i inovativna evropska privreda, digitalna Evropa i slobodan protok podataka te inkluzivna i održiva Evropa.

Program trojke

Države članice koje su na čelu tri uzastopna predsedništva, tzv. trojka, tokom 18 meseci zajedno rade na realizaciji zajedničkog programa.

Program trojke Estonije, Bugarske i Austrije je zvanično odobren 20. juna 2017. na sastanku Saveta za opšte poslove. Estonija predsedava Savetu EU u drugoj polovini 2017, nakon čega predsedavanje preuzima Bugarska, a zatim Austrija.

Prednosti rada u okviru trojke su: lakša tranzicija zaduženja između rotirajućih predsedništava te promocija zajedničkih dugoročnih prioriteta posredstvom zajedničkog programa. Na taj način se podstiče zajedničko razumevanje u pogledu važnih tema i odluka.

Rad u okviru trojke podrazumeva i da tri države članice imaju priliku da jedna od druge uče i ostvare tesnu saradnju, što za rezultat ima snažniju EU. Trojka sarađuje kako bi sprovela zadatke koji su joj povereni u okviru programa.