U subotu 1. jula je u Evropskom parlamentu u Strazburu održana prva ceremonija odavanja počasti na kojoj su se lideri iz celog sveta okupili kako bi odali počast bivšem kancelaru Nemačke, Helmutu Kolu.

Na početku ceremonije, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Tusk i predsednik Evropskog parlamenta Tajani su održali govore. Oproštajne poruke su preneli i bivši predsednik SAD-a Bil Klinton, bivši premijer Španije Felipe Gonsales i premijer Rusije Dmitri Medvedev. Završne govore su održali predsednik Francuske Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

„Sa Helmutom Kolom nas napušta jedan od velikana posleratne ere”, rekao je predsednik Junker, opisujući Helmuta Kola kao nemačkog i evropskog patriotu. „Helmut Kol nije bio samo arhitekta nemačkog jedinstva. On je dao nemerljivi doprinos, veći nego bilo ko drugi, pomirenju istorije i geografije u Evropi”, rekao je predsednik Junker.

Kovčeg je iz Evropskog parlamenta prenet u Nemačku, gde je bivši kancelar sahranjen nakon opela u katedrali u Špejeru. Integralni govor predsednika Junkera, kao i njegova izjava, dostupan je na engleskom, francuskom i nemačkom.