Komisija i visoka predstavnica/potredsednica Mogerini su danas predstavili izveštaj o preduzetim merama i narednim koracima u sprovođenju Zajedničkog okvira za suzbijanje hibridnih pretnji za 2016, koji predstavlja još jedan korak ka izgradnji Evropske unije koja štiti.

EU je poboljšala prikupljanje i razmenu informacija između država članica o sve većim pretnjama po bezbednost koje često predstavljaju kombinaciju konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda te obuhvataju terorizam i sajber pretnje, ali i kampanje za širenje dezinformacija i medijske manipulacije. No, budući da hibridne pretnje i dalje evoluiraju, preostaje još mnogo rada.

Visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini je izjavila: „Hibridne pretnje zadaju velike brige Evropskoj uniji, njenim državama članicama i partnerima. Radimo na tome da podignemo svest o ovim pretnjama posredstvom Jedinice za otkrivanje hibridnih pretnji, nadgledamo i suzbijamo ilegalni sadržaj na internetu i propagandu sa našim radnim grupama za strateške komunikacije i unapređujemo kapacitete trećih zemalja te jačamo saradnju sa NATO-om. To je okosnica Globalne strategije koju smo usvojili prošle godine. Zaštita našeg društva je prioritet EU.”

Potpredsednik Katainen dodaje: „Nakon predloga za formiranje Evropskog fonda za odbranu i dokumenta za razmatranje budućnosti evropske odbrane, preduzimamo dalje korake ka uspostavljanju Unije bezbednosti i odbrane. Zahvaljujući pojačanoj saradnji na otklanjanju hibridnih pretnji ćemo postati otporniji. EU daje dodatu vrednost ovim naporima tako što pomaže državama članicama i partnerima, služeći se širokim spektrom instrumenata i programa. Naš pristup okuplja ključne aktere, dok istovremeno poštuje njihove različite uloge i nadležnosti.“

Komesarka Bjenkovska poručuje: „Saradnja u oblasti bezbednosti i odbrane nije stvar izbora, to je obaveza. Broj hibridnih, nekonvencionalnih pretnji sa kojima se suočava Evropa je veći nego ikada ranije. Kako i sam izveštaj potvrđuje, mi na pretnje odgovaramo podizanjem nivoa saradnje između EU, država članica i NATO-a na unapređenju otpornosti, otklanjanjem strateških slabosti i pripremom koordiniranog odgovora.“