Evropska komisija nastaviće da podržava civilno društvo i njegovu uključenost u proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana i Turske i obezbediće finansijsku podršku u tom cilju, poručio je Generalni direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson na otvaranju konferencije „EU i civilno društvo: Quo Vadis?“.

FoNet

Danijelson je ocenio da civilno društo ima važnu ulogu u promociji demokratije, da bude kritički glas u tome kako društvo funkcioniše.

Civilno društvo donosi znanje, iskustvo, stavove koji će se čuti, iako ih možda izvršne vlasti neće uzeti u obzir, i predstavljaju važnu komponentu šireg javnog mnenja, dodao je on.

Danijelson je rekao da Evropska komisija pozdravlja uključivanje civilnog sektora u procese evropskih integracija, ne samo Srbije, već i Crne Gore, Albanije, BJRM, Bosne i Hercegovine i Kosova*.

Šefica Tima za pregovore Srbije o članstvu u EU Tanja Miščević  rekla je da se dosta očekuje od dokumenta, strategije ili perspektive 2025, koja se priprema za Srbiju i Crnu Goru i o kojoj će se znati nešto više početkom 2018. godine.

FoNet

Drugi važan element evropskih integracija za nas je Berlinski proces, koji je otvario veliki broj rezultata, poput Regionalne kancelarije za mlade (RYCO), ali se sada ti rezultati moraju ispuniti sadržajem, rekla je Miščeviæ.

Uloga civilnog sektora nam je veoma važna u ovom procesu, u pripremi pregovaračkih dokumenata, a nekada se dogodi da mišljenje o odreðenim pitanjima prvo daju predstavnici civilnog sektora, poa tek onda zvaničnici vlade i ministri, rekla je Miščević.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova