Evropska komisija je danas usvojila smernice kojima će olakšati doniranje hrane u EU. Smernice predstavljaju jedan od ključnih rezultata akcionog plana za cirkularnu ekonomiju sa ciljem da se pojasni zakonodavstvo u ovoj oblasti i otklone prepreke za doniranje hrene.
Smernice će pomoći donatorima hrane i primaocima viška hrane da ispune relevantne zahteve poput higijene hrane i pružanja informacija o hrani, čime će biti otvoren put za uspostavljanje prakse doniranja bezbedne hrane.
Osim toga, smernice podstiču zajedničko tumačenje pravila EU koja se primenjuju na hranu, uključujući pravila o PDV-u. Evropski komesar za zdravstvo i bezbednost hrane Vitjanis Andriukaitis je pozdravljajući usvajanje smernica izjavio: „Veliko mi je zadovoljstvo što na Svetski dan hrane objavljujemo ove dobre vesti. Banke hrane u EU preraspodele oko 550.000 tona hrane za 6,1 milion ljudi. Međutim, procene pokazuju da je ovo samo delić hrane koja bi mogla da se preraspodeli kako bi se sprečilo bacanje hrane i borilo protiv siromaštva kao posledice nedostatka hrane. Uveren sam će smernice koje smo danas usvojili pomoći ne samo industriji i dobrotvornim organizacijama da lakše obavljaju svoj posao i pomognu najugroženijima, već i da će one postati referenca koja će nacionalnim vlastima i distributerima pomoći da lakše doniraju hranu u EU.“
Komisija je izradila smernice u bliskoj saradnji sa članovima Platforme EU o gubitku i rasipanju hrane, koja okuplja države članice, međunarodne organizacije, industriju, banke hrane i druge dobrotvorne organizacije.