Komisija je danas objavila godišnji izveštaj o trendovima na tržištu rada i plata u Evropi. Ovogodišnje izdanje potvrđuje pozitivne trendove zabeležene na tržištu rada u EU.

Zaposlenost u EU je premašila nivoe pre krize o čemu govori podatak da je u EU zaposleno 235 miliona ljudi.  I nezaposlenost se sa 7,6 odsto približava nivou iz perioda pre recesije. Osim toga, izveštaj pokazuje da nezaposleni sada brže pronalaze posao kao i da su plate u skoro svim državama članicama porasle – u evro zoni je povećanje plata u 2016. iznosilo 1,2 odsto.

S druge strane, fleksibilniji uslovi rada idu na ruku i preduzećima i pojedincima, s tim što je u nekim slučajevima ovo dovelo do podela između radnika sa različitim ugovorima te su radnici zaposleni na određeno i samozaposleni slabije zaštićeni.

Marijan Tisen, komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, kaže: „Sve više ljudi u Evropi uspeva da nađe posao zbog čega svedočimo najvišem zabeleženom nivou zaposlenosti. Evropa ubire plodove ciljanih reformi politika. Istovremeno moramo da se pozabavimo rešavanjem daljih izazova. Moramo da obezbedimo pravične uslove rada i zaštitu za sve radnike, nezavisno od njihovog statusa. Na osnovu Evropskog stuba socijalnih prava, koji smo pokrenuli 26. aprila, radimo na modernizaciji pravila o ugovorima o radu i socijalnoj zaštiti kako bismo omogućili bolje uslove rada i života širom EU.“