Evropska agencija za hemikalije je, u saradnji sa nadležnim organima Danske, Italije i Norveške, pripremila predlog čiji je cilj smanjenje zdravstvenih rizika izazvanih opasnim supstancama u određenim vrstama mastila za tetoviranje. Pored novih, na spisku su i supstance koje su već zabranjene u kozmetičkoj industriji.

Imajući u vidu sve veću popularnost tetoviranja i činjenicu da u EU ne postoji usklađena kontrola po pitanju sastava mastila za tetoviranje i trajnu šminku, Evropska komisija je od Evropske agencije za hemikalije zatražila da analizira zdravstvene rizike povezane sa hemikalijama u mastilima te da proceni da li postoji potreba za delovanjem na nivou kao i relevantne socio-ekonomske posledice eventualnih propisa u toj oblasti. Na poziv Agencije državama članicama da se priključe osmišljavanju predloga su odgovorile Danska, Italija i Norveška, a Nemačka je takođe dala znatan doprinos predlogu. Podnosioci predloga su nakon procene predložili ograničenje određenih supstanci.

Cilj predloga nije zabrana mastila za tetoviranje niti samog tetoviranja, već regulisanje nivoa određenih opasnih supstanci u mastilima u cilju podizanja njihove bezbednosti.

Agencija predlaže ograničenje upotrebe ili određivanje granične vrednosti koncentracije za oko 4.000 supstanci u mastilima za tetoviranje, među kojima su supstance koje su već zabranjene u kozmetičkim proizvodima ili one regulisane određenim klasifikacijama, poput kancerogenih supstanci ili senzibilizatora kože. Osim onih koje se već koriste u proizvodnji mastila za tetoviranje, spisku su dodate i supstance koje bi mogle da posluže kao surogati pa se ovim predlogom sprečava njihova potencijalna upotreba u budućnosti. Većina ovih supstanci se već nalazi u rezoluciji Saveta Evrope o mastilima za tetoviranje koju je sedam država članica iskoristilo kao osnovu za izradu zakonodavstva u toj oblasti.

Očekuje se da zainteresovane strane budu u mogućnosti da se pridržavaju predloženih ograničenja, budući da ona u velikoj meri odgovaraju nacionalnim merama pomenutih sedam država članica. Predlog uzima u obzira i druge socio-ekonomske uticaje na industriju i ljude koji se tetoviraju.

Očekuje se da predloženo ograničenje značajno umanji potencijalne zdravstvene rizike, poput alergijskih reakcija na mastilo i moguće dugotrajne efekte izlaganja opasnim supstancama koje se ubrizgavaju pod kožu.

Agencija za hemikalije namerava da sredinom decembra 2017. organizuje šestomesečnu javnu raspravu o predloženim ograničenjima. Zainteresovane strane i šira javnost su pozvani da daju svoje mišljenje o predlogu i njegovim očekivanim efektima. Komiteti Agencije za procenu rizika i socio-ekonomsku analizu će na temelju javne rasprave dati mišljenje o predlogu do kraja 2018, nakon čega će Evropska komisija pripremiti nacrt odluke.