Evropska Komisija je objavila izveštaj o rezultatima Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji (EGF) za 2015. i 2016. Izveštaj je još jednom potvrdio da je EGF uzorni primer evropske solidarnosti u okviru njegovih organizacionih i budžetskih granica, budući da je zahvaljujući njemu skoro 19.500 radnika dobilo pomoć za prilagođavanje promenljivim uslovima trgovine i posledicama ekonomske i finansijske krize u posmatranom periodu.

Komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marijan Tisen, izjavila je: „Današnji rezultati pokazuju dodatu vrednost koju je Evropski fond za prilagođavanje globalizaciji ostvario pružanjem pomoći otpuštenim radnicima koji se suočavaju sa teškoćama pri pronalasku novog posla. Pomoć u vrednosti od 70 miliona evra se isplatila: tokom 2015. i 2016. se ponovo zaposlilo 9.072 radnika uprkos nepovoljnoj situaciji na tržištu rada. Fond, koji ove godine puni deset godina, dokaz je evropske solidarnosti sa radnicima koji su zbog globalizacije ili krize bili žrtve masovnih otpuštanja.“

Skoro polovina radnika koji su ostvarili koristi mera Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji, preciznije njih 9.072, u roku od godinu dana je našlo novi posao ili su započeli sopstveni biznis. U istom periodu je 645 ljudi učestvovalo u edukaciji ili obuci za podizanje konkurentnosti na tržištu rada. Osim toga, države članice beleže da je zahvaljujući podršci i uslugama Fonda za prilagođavanje globalizaciji došlo do značajnog poboljšanja životnih okolnosti, konkurentnosti i samopouzdanja radnika.