Drugi krug lokalnih izbora u Bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji je održan 29. oktobra, nakon prvog kruga koji je održan dve nedelje ranije. Prema preliminarnoj proceni izborne posmatračke misije OEBS-a/ODIHR-a, oba kruga izbora su protekla u takmičarskoj atmosferi u kojoj se poštuju osnovne slobode, uz određene manjkavosti.

Svi učesnici izbora sada moraju da sprovedu preporuke OEBS-a/ODIHR-a što će nadležnim institucijama omogućiti da dalje unaprede svoje kapacitete znatno pre narednog izbornog ciklusa. Evropska unija je u tom kontekstu spremna da im pomogne.

Sve žalbe učesnika u izborima treba da rešavaju nadležne institucije u skladu sa procedurama na snazi i u zadatim vremenskim okvirima. Važno je da svi lideri pokažu odgovornost kako bi se ojačalo poverenje građana u državne institucije i političke procese.

Ovi lokalni izbori daju jasan mandat novim gradonačelnicima i članovima opštinskih veća da lokalne vlasti oblikuju onako kako to građani žele. Sada se treba fokusirati na dalju realizaciju reformskog programa kroz inkluzivan proces u interesu svih građana.