Komisija je danas usvojila pravila zahvaljujući kojima će elektronska plaćanja u prodavnicama i na internetu postati bezbednija. Pravila će potrošačima omogućiti pristup praktičnijim, ekonomičnijim i inovativnijim rešenjima koja nude pružaoci platnih usluga.

Pravila pomažu da se sprovede nedavno revidirana Direktiva o platnim uslugama čiji je cilj modernizacija platnih usluga u Evropi kako bi se održao korak sa tržištem koje se brzo razvija i kako bi se otvorio prostor za procvat e-trgovine u Evropi. Ona će potrošačima omogućiti da koriste inovativne usluge koje nude pružaoci usluga treće strane (poznati kao FinTech kompanije), uz istovremenu garanciju visokog nivoa zaštite podataka i bezbednosti za potrošače i preduzeća u EU. Njima su obuhvaćena rešenja za plaćanje i alati za upravljanje ličnim finansijama koji objedinjuju informacije sa različitih računa.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik nadležan za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, kaže: „Nova pravila su smernice za sve aktere na tržištu kako bi potrošačima ponudili kvalitetnije platne usluge i garantovali njihovu bezbednost.“

Ključni cilj Direktive o platnim uslugama je podizanje nivoa bezbednosti i pouzdanosti elektronskog plaćanja. Konkretno, ova Direktiva od pružaoca platnih usluga zahteva da razviju snažnu proveru autentičnosti korisnika (SCA). Pravila usvojena danas zato obuhvataju stroge, ugrađene bezbednosne odredbe u cilju drastičnog smanjenja broja prevara pri plaćanju i zaštite poverljivosti finansijskih podataka korisnika, što je posebno važno za plaćanja na internetu. Pravila nalažu da je pre plaćanja neophodno obezbediti najmanje dva nezavisna elementa, na primer predmet (kartica ili mobilni telefon) i lozinku ili neku od biometrijskih karakteristika kao što su otisci prstiju.

Direktiva utvrđuje i okvir za nove usluge povezane sa računima korisnika, poput takozvane usluge iniciranja plaćanja i usluge pružanja informacija o računu. Ove inovativne usluge su već na raspolaganju korisnicima u velikom broju zemalja EU, a zahvaljujući Direktivi će ih koristiti potrošači širom EU u skladu sa strogim bezbednosnim zahtevima. Ova pravila utvrđuju i zahteve za zajedničke i bezbednosne standarde komunikacije između banaka i FinTech kompanija.

Nakon što Komisija usvoji regulatorne tehničke standarde, Evropski parlament i Savet imaju tri meseca da ih analiziraju, nakon čega se nova pravila objavljuju u Službenom glasniku EU. Banke i drugi pružaoci platnih usluga zatim imaju rok od 18 meseci da uspostave bezbednosne mere i alate za komunikaciju.