„Danas, na Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, još jednom ponavljamo da nasilje mora odmah da prestane.

Nasilje nad ženama i devojčicama se i dalje svakodnevno dešava, u Evropskoj uniji i izvan nje. Ovaj vid kršenja ljudskih prava je sveprisutan i ima mnogo  oblika: nezavisno od društvenog porekla, kod kuće, na poslu, u školi, na ulici, tokom sportskih aktivnosti ili na internetu. Ono sprečava puno učešće žena i devojčica u svim aspektima društva – političkom, kulturnom, socijalnom i ekonomskom.

Svaka treća žena u Evropi je bila žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja. U 80 odsto slučajeva, žrtve trgovine ljudima u EU su žene. U zemljama u razvoju svaka treća devojčica ulazi u brak pre 18. godine.

Situacija, međutim, počinje da se menja. Tokom poslednjih 30 godina u Africi se broj slučajeva genitalnog sakaćenja žena smanjio za 50 odsto. U južnoj Aziji je prepolovljen postotak devojčica koje se udaju pre 15. godine. Zahvaljujući nedavnom globalnom pokretu #metoo, koji je skrenuo pažnju javnosti na razmere seksualnih napada i zlostavljanja u našim društvima, žrtve javno govore o svojim iskustvima, zahtevaju i brane svoja prava.

Kako bi se rodno zasnovano nasilje trajno iskorenilo, moramo da poboljšamo obrazovanje i zakonodavstvo i da promenimo društvene norme. Tekuću godinu smo posvetili aktivnostima na evropskom nivou za iskorenjivanje svih vidova nasilja nad ženama i devojčicama u javnoj i privatnoj sferi. Advokati, lekari, prosvetni radnici i policija, između ostalih, obučavaju se za pružanje podrške žrtvama i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, zahvaljujući finansijskoj podršci EU nevladinim organizacijama.

U nastojanju da preduzmemo mere i izvan granica EU, sa Ujedinjenim nacijama smo pokrenuli inicijativu Spotlight u koju je uloženo nezapamćenih 500 miliona evra. Inicijativa na globalnom nivou otklanja temeljne uzroke nasilja nad ženama i devojčicama, pomaže žrtvama i osnažuje ih kako bi doprinela bezbednijim, otpornijim, raznolikijim i slobodnijim društvima.

Iskorenjivanje nasilja nad ženama i devojčicama je prvi korak ka globalnom miru i bezbednosti i čini okosnicu Agende za održivi razvoj do 2030. To je preduslov za promociju, zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, demokratije i privrednog rasta.

Evropska unija nastavlja da neumorno radi na iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama uz pomoć svih instrumenata koji su joj na raspolaganju kako bi ono postalo stvar prošlosti.“

Kontekst

Nasilje nad ženama i devojčicama je jedan od najrasprostranjenijih i najstrašnijih oblika kršenja ljudskih prava širom sveta. Procenjuje se da je 35 odsto žena u nekom trenutku života doživelo nasilje. U nekim zemljama se taj postotak penje i do 70. Ova pošast je prepreka za rodnu ravnopravnost, osnaživanje žena i održivi razvoj kao i postizanje njegovih ciljeva. Iskorenjivanje nasilja zahteva globalni i kontinuirani angažman svih zemalja i regiona.

Komisija je predložila pristupanje Evropske unije Istanbulskoj konvenciji Saveta Evrope, a pripreme za ratifikaciju su u toku. Komisija poziva države koje nisu ratifikovale Konvenciju da to urade.

Komisija je prošle godine pokrenula kampanju NON.NO.NEIN – Reci NE! Stop nasilju nad ženama. Cilj kampanje je bio podizanje svesti o ovom problemu i finansiranje konkretnih projekata koji su usmereni na smanjenje rizika od nasilja i podršku žrtvama. Evropska komisija je obezbedila 15 miliona evra za države članice, lokalne vlasti, relevantne stručnjake i organizacije civilnog društva širom Evrope kako bi intenzivirali svoje aktivnosti i kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama.

Evropska komisija je u junu 2017. preuzela vođstvo nad inicijativom Poziv na akciju za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja u vanrednim situacijama. Rodno zasnovano nasilje je često rasprostranjeno u humanitarnim krizama. Zalažemo se za podršku žrtvama i iskorenjivanje ovog vida nasilja. Poziv na akciju okuplja više od 60 humanitarnih organizacija koje imaju jednu misiju: prepoznavanje rodno zasnovanog nasilja kao opasnosti po život i njegovo suzbijanje od samog početka krize. Ženama i devojčicama koje su u opasnosti od nasilja treba odmah posvetiti pažnju. Rešeni smo da ikoristimo vođstvo nad inicijativom kako bismo skrenuli pažnju na to pitanje i preduzeli konkretne mere na terenu.

Inicijativa Spotlight pokrenuta u saradnji sa UN na 72. Generalnoj skupštini UN u septembru, predstavlja odgovor na sve oblike nasilja nad ženama i devojčicama. Usresređena je na nasilje u porodici, seksualno nasilje i rodno zasnovano nasilje kao i štetne prakse, femicid, trgovinu ljudima i ekonomsku eksploataciju. Inicijativa traje od 2017. do 2023, a u nju su uložena inicijalna sredstva u iznosu od 500 miliona evra, od čega je najveći deo uložila EU (pogledajte video).