Prošlog vikenda je održana ceremonija dodele nagrada Evropske filmske akademije. Sedam filmova snimljenih uz podršku EU je bilo u trci za nagrade, a među njima i film Kvadrat koji je odneo šest nagrada, uključujući priznanje za najbolji film.

Kvadrat, švedskog režisera Rubena Estlunda, bio je najveći pobednik ovogodišnje dodele Evropskih filmskih nagrada. Ova satirična priča o umetničkoj instalaciji, snimljena uz podršku potprograma MEDIA Kreativne Evrope, već je nagrađena Zlatnom palmom u Kanu, a favorit je i za Oskara u kategoriji najbolji film na stranom jeziku.

Osim nagrade za najbolji film, Kvadrat je osvojio i nagradu za najbolju komediju, glavnu mušku ulogu (Klaes Bang), scenografiju (Josefin Osberg), te režiju i scenario koje su pripale Estlundu.

Među laureatima 30. po redu dodele nagrada održane u subotu u Berlinu je bilo još šest filmova koji su snimljeni uz podršku potprograma MEDIA. Događaj je privukao niz poznatih ličnosti poput Žilijet Binoš, Stivena Frirsa, Stelana Skašgorda i Vima Vendersa, aktuelnog predsednika Evropske filmske akademije.

Pomenuti filmovi su osvojili nagrade u kategorijama najbolja glavna ženska uloga, montaža, kostim, najbolji animirani film i otkriće, ali i nagradu publike, koja je pripala biografskom filmu Štefan Cvajg – Zbogom Evropi o životu tog austrijskog književnika.

Glumica Aleksandra Borbeli je osvojila nagradu za ulogu u mađarskom filmu O telu i duši, ljubavnoj priči o ženi koja pati od Aspergerovog sindroma, koji je prethodno ovenčan Zlatnim lavom na poslednjem Berlinaleu.

Nagrada za najbolji kostim je pripala Katarzini Levinskoj za rad na filmu Trag. Ovaj poljski triler je osvojio i Srebrnog medveda na ovogodišnjem festivalu u Berlinu.

Režiser Robin Kampiljo je nagrađen priznanjem za najbolju montažu za film 120 oktucaja u minutu, priču o borbi grupe aktivista za AIDS smeštenu u 1990-te. Ovaj film je takođe bio jedan od troje finalista za nagradu LUX Evropskog parlamenta.

Režiser Vilijam Oldrojd je dobitnik nagrade za najbolji prvi igrani film za ostvarenje Ledi Magbet po ruskom romanu Ledi Magbet iz okruga Mcensk, koji je bio inspiracija i za istoimenu Šostakovičevu operu.

125 slikara u ulozi animatora

Za najbolji animirani film je proglašeno ostvarenje S ljubavlju, Vinsent – prvi u potpunosti naslikani animirani film koji je slike Van Goga preneo na veliko platno. U izradi filma je učestvovalo 125 slikara iz celog sveta, a za potrebe filma je naslikano 65.000 kadrova u studijima u Grčkoj i Poljskoj.

Akademija je dodelila i nagradu za životno delo ruskom režiseru Aleksandru Sokurovu. Još jedna protagonistkinja večeri je bila franscuska glumica i rediteljka Džuli Delpi kojoj je uručeno priznanje za životno delo u svetskoj kinematografiji.

Ukupno 16 filmova produciranih zahvaljujući potprogrmu MEDIA je bilo nominovano za nagrade Evropske filmske akademije. Ukupna sredstva koja je EU izdvojila za podršku ovim filmovima iznosi 6,5 miliona evra.

U okviru potprograma MEDIA se svake godine podrži oko 2.000 evropskih projekata (filmova, televizijskih produkcija i drugih audiovizuelnih ostvarenja) koji se u digitalnoj formi distribuiraju u bioskope, televizijske kuće kao i za potrebe različitih striming servisa.

Marija Fernandes Garsija, CEND