Evropski satelitski navigacioni sistem Galileo, koji je pre godinu dana počeo da pruža prve usluge telima javne vlasti, preduzećima i građanima, od juče je bogatiji za četiri satelita. Konstelacija Galileo sada broji 22 satelita.

Novi sateliti su uspešno lansirani na raketi Ariane 5 iz evropske svemirske luke u Kuruu u Francuskoj Gvajani. Elžbijeta Bjenkovska, komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, ovom prilikom je izjavila: „Galileo unapređuje živote građana EU tako što njihovim pametnim telefonima nudi efikasniju i precizniju navigaciju, a hitnim službama omogućuje da brže stignu na mesto nesreće. Nakon ovog uspešnog lansiranja, konstelacija Galielo je još bogatija i na pravom putu da dostigne puni operativni kapacitet do 2020.”

Galileo je ključna komponenta Komisijine Svemirske strategije, čiji je cilj razvoj novih usluga, stvaranje poslovnih prilika, promocija vodeće pozicije Evrope u oblasti svemira te očuvanje strateške autonomije Evrope. Globalni satelitski navigacioni sistem visoke preciznosti već doprinosi operacijama pružanja pomoći u vanrednim situacijama, pruža preciznije navigacione usluge i bolju vremensku sinhronizaciju te osigurava bezbedne usluge telima javne vlasti.

Sve veći broj kompanija i inovativnih start-ap preduzeća koristi Galileove podatke na svojim uređajima, među kojima su i nove verzije iPhone-a (proverite da li je na vašem uređaju dostupna ova usluga). Galileo će, nakon što bude dovršen, poboljšati navigaciju za automobile i signal za mobilne telefone, unaprediti bezbednost drumskog i železničkog saobraćaja i ubrzati otvaranje radnih mesta u oblasti istraživanja i razvoja i visokih tehnologija širom Evrope.