Komisija je danas izvestila o napretku u realizaciji delotvorne bezbednosne unije, između ostalog o prioritetima poput suzbijanja radikalizacije, jačanja sajber bezbednosti i zaštite javnih prostora.

Budući da je bezbednost prepoznata kao jedan od ključnih prioriteta u Zajedničkoj deklaraciji o zakonodavnim prioritetima EU za 2018. i 2019, Komisija je predstavila niz mera koje treba preduzeti tokom narednih meseci kako bi se državama članicama dala veća podrška i kako bi se ubrzao rad EU na tom pitanju. Komisija će nastaviti da podstiče napredak pre septembarskog neformalnog sastanka lidera posvećenog bezbednosti, koji je najavljen u Agendi lidera.

Komesar za unutrašnje poslove, migracije i građanstvo Dimitris Avramopulos je izjavio: „Bezbednost ostaje ključni izazov Evrope i najvažniji prioritet EU, kako je navedeno i u Zajedničkoj deklaraciji institucija EU-a za 2018. i 2019. Moramo da iskoristimo ovaj snažni zamah i da zajedno ostvarimo konkretne rezultate u pogledu bezbednosti. Moramo da učinimo više kako bismo evropske građane zaštitili i na internetu i van njega. Borba protiv terorističke propagande na internetu je i dalje oblast u kojoj postoji jasna potreba za hitnim delovanjem. Komisija će delovati ako za tim bude potrebe, a sve mogućnosti ostaju na stolu.”

Komesar za bezbednosnu uniju Džulijan King kaže: „Prošle godine smo uložili veće napore u otklanjanje nedostatka informacija, u borbu protiv radikalizacije i zaštitu javnih prostora. Sveobuhvatan pristup donosi rezultate: moramo da očuvamo zamah koji će nam obezbediti istinsku, delotvornu bezbednosnu uniju. Moramo da rešimo problem terorizma na samom izvoru, odnosno radikalizaciji koja bi mogla da podstakne ljude u Evropi da prihvate nasilne i ekstremističke ideologije. Nastavićemo da radimo sa stručnjacima, tvorcima politika i internet kompanijama na tom ključnom pitanju – pred nama je još mnogo posla.”