Ministri prosvete i nauke sa Zapadnog Balkana će u ponedeljak 25, juna i utorak 26. juna boraviti u Briselu na godišnjem ministarskom sastanku u okviru Platformi Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku te istraživanje i inovacije.

Na dnevnom redu u ponedeljak će se naći pitanja razvoja regionalnih kapaciteta za istraživanje i inovacije i učešća u okvirnim programima EU za istraživanje i inovacije. Ministri prosvete iz regiona će u utorak dati procenu stanja reformi u sektoru obrazovanja u svojim zemljama i razgovarati o produbljivanju saradnje. Sastanak će ove godine biti fokusiran i na priznavanje akademskih kvalifikacija.

Komesar  Navračič je uoči sastanka izjavio: „Ovaj sastanak – koji se održava ubrzo nakon objavljivanja Strategije za Zapadni Balkan i sofijskog samita EU-Zapadni Balkan – deo je naših napora za jačanje saradnje. Mladi su okosnica svakog društva, pa će samim tim obrazovanje i osnaživanje mladih biti okosnica ambicioznih reformi na putu ka članstvu u EU. Od 2014. je preko 13.000 studenata i zaposlenih u obrazovanju sa Zapadnog Balkana studiralo ili se obučavalo u inostranstvu u okviru Erazmusa, dok je oko 23.000 mladih sa Zapadnog Balkana i EU sarađivalo na različitim projektima namenjenim mladima i neformalnom obrazovanju. Nadam se da će još na hiljade mladih ostvariti prednosti ovog programa u budućnosti.

Komesar Moedas dodaje: „Nauka, istraživanje i inovacije igraju važnu ulogu u integraciji Zapadnog Balkana i jačanju obnovljene Strategije. Širenje izuzetnosti i smanjenje razlika u toj oblasti između evropskih zemalja je pitanje od centralnog značaja koje ostaje u samom vrhu naših prioriteta. Rad Upravljačke platforme za istraživanje i inovacije je u tom kontekstu ključan za razvoj regionalnih strategija i razmenu najboljih praksi, sa krajnjim ciljem jačanja regionalnih kapaciteta za istraživanje i razvoj inovacija.” 

U dugoročnoj perspektivi, platforme treba da podrže reformske napore Zapadnog Balkana i da ga pripreme za odgovornosti članstva u EU, uključujući puno učešće u obrazovnim i istraživačkim programima EU.