Pročitaću ono što smo dogovorili na sinoćnjem evro samitu:

  1. Sinoć smo se sastali kako bismo razgovarali o ozbiljnoj situaciji u kojoj se nalazi Grčka. Primili smo k znanju da su institucije evra spremne da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurale finansijsku stabilnost u evro zoni.
  2. Nakon referenduma u Grčkoj, premijer Cipras je obećao da će predstaviti nove zahteve za programom, u okviru koji je definisan Ugovorom o uspostavljanju evropskog mehanizma stabilnosti, uključujući strogu političku uslovljenost.
  3. Dogovorili smo se da pod hitno ispitamo mogućnost izgradnje osnova za nalaženje sporazuma kojim će biti ispoštovane naše tekuće obaveze i zajednička pravila.
  4. Vlada Grčke će najkasnije u četvrtak 9. jula predstaviti svoje detaljne predloge za sveobuhvatni i konkretni reformski program čiju će procenu tri institutcije predstaviti na sastanku Evro grupe.
  5. Šefovi država ili vlada će se sastati u nedelju, 12. jula.

Dozvolite mi da u nekoliko reči iznesem svoje mišljenje. Sve strane u pregovorima su odgovorne za trenutni status kvo. Zato sam danas pozvao sve lidere da pokušaju da nađu konsenzus koji će predstavljati zajednički uspeh te u kom neće biti pobednika i poraženih. Ukoliko se ovo ne desi, to će značiti kraj pregovora sa svim mogućim posledicama, uključujući i najgori mogući scenario u kom svi izlazimo kao gubitnici. Nemogućnost postizanja sporazuma može dovesti do bankrota Grčke i insolventnosti njenog bankarskog sistema. Ovo će sasvim sigurno najviše uticati na narod Grčke. Ne sumnjam da će ovo uticati i na ostatak Evrope u geopolitičkom smislu. Ako neko misli da se ovo neće dogoditi, vara se.

Grubo realno govoreći, imamo samo pet dana da postignemo konačni dogovor. Do sada nisam želeo da govorim o rokovima, ali večeras moram da jasno i glasno kažem da konačni rok ističe ove nedelje. Za krizu smo svi odgovorni, ali i na svima nama je i odgovornost da je rešimo.