Evropska unija žali zbog izgubljenih života u Gazi, pridružuje se pozivima za prekid neprijateljstava i izražava spremnost da aktivno podrži pregovore dve strane, navode predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej u zajedničkom saopštenju.

„Gaza trpi nepodnošljivo nasilje već više od tri nedelje. Osuđujemo gubitak velikog broja života,  uključujući živote žena i dece. Mnogo je povređenih, a imovina i sredstva za život su uništeni. Ovome se pod hitno mora stati na kraj,“ ističu predsednici u saopštenju.

„Najoštrije osuđujemo i nastavljenu raketnu paljbu na Izrael. Ovo predstavlja nezamislivu pretnju građanima Izraela koji imaju pravo da žive u miru u okviru svojih međunarodno priznatih granica. Legitimno pravo na odbranu mora ostati srazmerno napadu“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima „slični ciklusi nasilja su već viđeni u prošlosti i postoje granice onoga što vojne operacije mogu da postignu. Samo će sporazumno rešenje dveju država koje žive jedna pored druge u međusobnom poštovanju doneti dugotrajni mir.“

„Krvoproliće mora prestati. Pridružujemo generalnom sekretaru UN-a i drugim međunarodnim liderima koji pozivaju na okončanje neprijateljstva. Spremni smo da  aktivno podržimo pregovore, mere za izgradnju poverenja, kao i napore ka obnovi i pomirenju. Ni jedan jedini život više ne sme biti izgubljen,“ dodaju dva predsednika.

Barozo i Van Rompej pozivaju lidere Izraela i Palestine „da pokažu hrabrost i stave tačku na ovo bezumno nasilje“.
„Osim toga, moraju pokazati hrabrost i mudrost da izađu iz neprekidnih ciklusa nasilja te da se okrenu postizanju dogovora koji bi obezbedio miran i dostojanstven suživot, zasnovan na međusobnom poštovanju“, zaključuje se u saopštenju.