Povodom “Međunarodnog dana žena”  u Bulevar buksu razgovarali smo o ženskom stvaralaštvu i svemu što ono podrazumeva, od tema koje nas se tiču, učešća u društvenom dijalogu protiv nasilja i siromaštva, do estetika kojima se služe žene u umetnosti.

S obzirom na to da je Novi Sad buduća Evropska prestonica kulture, pitanje koliko su žene deo kulturne scene i menadžmenta samo se nameće.

Ono što je zaključak učesnica ove diskusije svakako jeste da treba da težimo umrežavanju i podršci.

Maja Solar, pesnikinja i teoretičarka, podsetila nas je šta je to angažovana poezija stihovima iz svoje knjige “Bez začina”, dok je Marina Andrin, dizajnerka i autorka brenda Marinush, dokazala da povezivanjem i zajedničkim radom možemo da se pozicioniramo na tržištu kao žene.

Milana Nikić, mlada rediteljka iz Novog Sada rekla je da u filmu dosta pomažu konkursi i podsticaji za žensko stvaralaštvo, ali da oni ne smeju biti imperativ.

“Moramo voditi računa da su ti podsticaji iskreni i da zaista žele sistemski da podrže žensko stvaralaštvo. Jer najvažnije je da umetnica izrazi ono što je duboko u njoj, a ne ono što od nje zahtevaju trendovi u umetnosti”, rekla je Nikić.

Tribinu je moderirala Aleksandra Bučko, novinarka, a ceo događaj upotpunile su i dizajnerke  SLAN leather, Oli Popins, Ica Heklica i Shii Clothing koje su izložile svoje radove.

Događaj je organizovao EU info kutak iz Novog Sada zajedno sa Bulevar books, knjižarom koja svira.