Kakve su specifične odlike evropskih horor filmova, koji noviji naslovi su obeležili minule godine i gde se evropski horor nalazi na globalnoj sceni? O ovim temama, u EU info kutku, simbolično na petak 13-ti, govorio je dr Dejan Ognjanović.

Na predavanju su zainteresovani posetioci, uz izabrane inserte iz novijih horor filmova, mogli da saznaju po čemu se ističu najuspešnije evropske kinematografije u oblasti horora i na koji način se nameću i ističu na međunarodnoj sceni. Ovom prilikom, dr Ognjanović je analizirao neke od zapaženijih filmova iz Francuske, Španije, Belgije, Austrije, skandinavskih zemalja, uz kratak osvrt na horor ostvarenja iz našeg regiona.

Predavač na ovom događaju, dr Dejan Ognjanović, pisac je, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista iz Niša. Objavio je knjige Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) i Kult Gula (2019), i dva romana (Naživo, 2003; 2010; 2019) i Zavodnik (2014; 2015). Priredio antologiju H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012; 2018). Urednik je edicije „Poetika strave“ u izdavačkoj kući Orfelin. Njegove priče su uvrštene u brojne domaće antologije. Stalni je saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue.

Predavanje je realizovano u okviru Festivala evropskog filma koji u Nišu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info kutak Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centromMedia i reform centrom Francuskim institutom u Nišu.