Evropski savet je postigao dogovor o političkom okviru za klimu i energetiku do 2030. godine, uključujući i smanjenje emisije gasova staklene bašte za najmanje 40 procenata, saopštio je predsednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo.

„Okvir do 2030. godine je veoma dobra vest za našu borbu sa klimatskim promenama. Kad je u pitanju smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, nijedan od globalnih aktera nije ambiciozan kao Evropska unija. To se ogleda u činjenici da sada želimo da do 2020. dostignemo cilj smanjenja od 20 odsto u odnosu na 1990. godinu, odnosno 40 odsto do 2030, što znači da udvostručujemo napore. Ovo je uistinu vrlo ambiciozan, ali istovremeno i ostvarljiv cilj”, rekao je.

Dogovor će biti dobar i za evropsku konkurentnost „jer će nas održati na kursu zelenog rasta i privrede koju karakteriše niska emisija ugljendioksida, uz neophodnu finansijsku podršku i solidarnost.  Ekonomski razlozi borbe protiv klimatskih promena su jasni: nedelovanje će nas koštati mnogo više na duže staze”, rekao je Barozo.

Prema njegovim rečima sporazum je „od vitalnog značaja i za energetsku sigurnost. Smanjenjem emisije, povećanjem obnovljivih izvora energije za najmanje 27 odsto i štednjom energije, smanjićemo zavisnost od uvoza fosilnih goriva od nestabilnih ili nepouzdanih dobavljača”.

„Sporazum postignut danas učvršćuje Evropu na kormilu međunarodnih klimatskih pregovora pred Samit u Parizu sledeće godine i sastanka koji nas ubrzo očekuje u Limi. Postavili smo primer koji bi drugi trebalo da slede“, dodao je Barozo.

„Udeo Evrope u globalnoj emisiji je samo 11 procenata, stoga svi ostali moraju preuzeti odgovornost”, rekao je Barozo.

Klimatski sporazum će „postaviti izuzetno visoke standarde i ja se nadam će ovo i druge odvesti u pravom smeru, jer je potrebno da se svi, na prvom mestu velike privrede, pridruže Evropskoj uniji i preuzmu ove ambiciozne obaveze”, dodao je.

Komentarišući sporazum, komesarka Koni Hedegard je rekla: „Kao komesarka za klimatska pitanja, ponosna sam što je 28 lidera EU uspelo da se zajedno suoči sa ogromnim klimatskim izazovom, uprkos ekonomskoj nesigurnosti i drugim teškim međunarodnim krizama”.

„Obavezujuće smanjenje emisije ugljendioksida od 40 odsto u Evropi nije lak zadatak. Moguće je ostvariti ga samo uz veliku transformaciju svih delova društva. Upravo zbog ovoga, odluka lidera EU da usvoje predlog Komisije predstavlja ambiciozan i značajan korak napred. Značajan ne samo za Evropu i Evropljane, već i za ostatak sveta. Poslali smo snažan signal drugim velikim privredama i državama: mi smo završili domaći zadatak – sada vas podstičemo da sledite naš primer”, rekla je Hedegard.