Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravila je “istorijsku prekretnicu” u odnosima SAD i Kube, nazvavši ovo „pobedom dijaloga nad sukobom”.

Sedamnaestog decembra „počelo je rušenje još jednog zida. Objava predsednika Obame o novim političkim merama SAD-a prema Kubi najavljuje dugo očekivanu promenu u zategnutim odnosima između ove karipske ostrvske države i njenog severnoameričkog suseda”, poručila je Mogerini u saopštenju.

„Inicijativa za ponovnim uspostavljanjem diplomatskih odnosa nakon više od pola veka otuđenosti i predlozi o proširivanju mogućnosti kontakta između Kubanaca i Amerikanaca, jesu istorijska prekretnica”, rekla je.

Mogerini je poručila da prva reakcija kubanske vlade na ovu inicijativu „ohrabruje sve nas da budemo optimistični u pogledu stvarne promene i nadamo se i očekujemo da će ona otvoriti put punoj obnovi odnosa između SAD i Kube, u interesu kubanskog naroda i njihovih mnogobrojnih prijatelja u Sjedinjenim Državama”.

Povratak američkog državljanina Alana Grosa u Sjedinjene Države predstavlja veliki korak napred, dok je puštanje drugih zatvorenika sa Kube i tri Kubanca zarobljena u SAD takođe veoma pozitivan razvoj, poručila je visoka predstavnica.

„Ovi potezi predstavljaju pobedu dijaloga nad sukobom”, rekla je Mogerini.

„Ovakav je i pristup EU. Upravo u tom duhu smo početkom ove godine otvorili pregovore o političkom dijalogu i sporazumu o saradnji koji će poslužiti kao okvir za veći angažman i  pružanje podrške tekućem reformskom i procesu modernizacije Kube“, dodala je.

„Ljudska prava su i dalje u samom središtu politike EU prema Kubi. EU nastoji da proširi odnose sa svim delovima kubanskog društva, unapređenjem ekonomskog i socijalnog razvoja, dinamičnog dijaloga i većeg poštovanja osnovnih prava”, zaključila je Mogerini.