Zajednica srpskih opština na Kosovu* trebalo bi da bude formirana krajem godine, izjavio je  specijalni predstavnik EU za Kosovo i Metohiju Samuel Žbogar. U izjavi agenciji Tanjugu, uoči panela „Kosovo i Srbija – koliko još do normalizacije“ na petom Beogradskom bezbednosnom forumu, Žbogar je istakao da ne vidi prepreke za formiranje ZSO, uprkos protivljenju opozicije i javnog mnenja na Kosovu.

„Uredba se trenutno priprema na Vladi Kosova i imamo garancije da su spremni da idu dalje i da je usvoje, kako je i bilo dogovoreno u Briselu. I tu ne vidimo poteškoće, niti smo zabrinuti da se to neće dogoditi“, istakao je Žbogar.

Ipak, primetio je on, kosovska vlada ima mnogo poteškoća sa opozicijom i javnim mnenjem oko ZSO i šta ona predstavlja, ali da to ne može da spreči formiranje zajednice.

„Možda može da oteža, ali mislim da ne može da spreči usvajanje uredbe i formiranje ZSO, jer Vlada ipak ima dve trećine u kosovskom parlamentu“, rekao je Žbogar.

Kada je reč o normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu Žbogar smatra da je već mnogo urađeno po tom pitanju potpisivanjem Briselskog sporazuma, izborima za gradonačlenike koje priznaju i Beograd i Priština, integracijom policije, a uskoro u pravosuđa…

„Ali ima još mnogo toga da se uradi, jer, u isto vreme kada dogovorimo ovakve stvari u Briselu, Đuriću se brani da dođe na Kosovo ili Srbija ide u ofanzivu zabrane učlanjenja Kosova u UNESCO ili u neke sportske institucije“, rekao je Žbogar. Prema njegovim rečima, to šalje čudne signale stanovništvu na Kosovu, sa obe strane.

„Možda bi pored dijaloga koji imamo u Briselu razgovore trebalo da spustimo na niži nivo, da ima više saradnje među mladima koji ne znaju mnogo jedni o drugima, već čuju samo loše stvari i nemaju nikakvo iskustvo suživota“, smatra Žbogar.

On je kao dobar primer naveo saradnju kosovske i srpske privredne komore.

„Baš smo danas imali sastanak. Doveli su veliki broj srpskih firmi na poljoprivredni sajam u Prištini. Ako bi bilo više tih normalnih odnosa i saradnje između Prištine i Beograda onda bi ljudi videli da idemo ka normalizaciji“, zrekao je Žbogar za agenciju Tanjug.

 

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova