Projekat „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji” koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU i budžeta Srbije predstavljen je ambasadi Češke u Beogradu.

Na predstavljanju su učestvovali Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, šef II sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji Štefen Hudolin, ambasador Češke u Republici Srbiji NJ.E. Ivana Hlavsova i v.d. direktor Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Ukupna vrednost  projekta je milion evra, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović i precizirao da je iz IPA fondova obezbedjeno 900.000 evra, a nacionalno sufinasiranje je 100.000 evra. Naveo je da su partneri Srbije u ovom poslu institucije Češke Republike i da će iskustvo te zemlje kao članice EU biti veoma dragoceno.

“Značaj ovog projekta je što jača kapacitete u sistemu za infrastrukturu kvaliteta, tako da on zaista bude servis za privredu, a unaprediće i sprovodjenje tehničkog zakonodavstva kroz dalju harmonizaciju sa zakonodavstvima EU. Kroz ovaj projekat dobijamo znanja, iskustva i veštine kojima ćemo pojačati kapacitete naših institucija da pružaju pravu podršku i kvalitetne usluge privredi“, rekao je Petrović.

On je naglasio da je uspostavljanje ovog sistema obaveza na putu ka EU, ali da to treba posmatrati i kao mogućnost da se srpski proizvodi učine konkurentnim i  privreda integriše u jedinstveno tržište EU, što je jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je uskladila veći deo svog zakonodavstva, standarda i tehničkih propisa u oblasti infrastrukture kvaliteta sa zakonodavstvom EU, precizirajući da je do sada preuzeto 95 odsto standarda, a oko 75 odsto tehničkih propisa je već usaglašeno.
Štefan Hudolin je u svom govoru naglasio da će ovaj projekat „pomoći srpskoj privredi da postane konkurentnija, da se proširi na nova tržišta, nađe put do novih potrošača i postane merilo dobre prakse“.

On je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji, „sa investicijama vrednim preko tri milijarde evra u proteklih 14 godina. Naša kontinuirana podrška u oblasti infrastrukture kvaliteta će obuhvatiti i isporuku specijalizovane opreme vredne 4,5 miliona evra odabranim telima za ocenu usaglašenosti u Srbiji u narednom periodu“.  Hudolin je izrazio uverenje „da je Srbija spremna i da naporno radi na ranom otklanjanju trgovinskih prepreka tokom pristupnog procesa te da će svakako unaprediti svoje administrativne i tehničke kapacitete u ovom području svojih nadležnosti“ i naglasio da će EU nastaviti da podržava Srbiju na ovom putu.

Vršilac dužnosti direktorke Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milivojević kazala je da Srbija uspešno saradjuje sa Češkom već dugi niz godina u različitim oblastima.

„Češka je jedan od najaktivnijih partnera Srbije kada govorimo o članicama EU, u smislu razvojne pomoći koje nam pruza u procesu evropskih integracija“, kazala je ona.

Na današnjem skupu rečeno je i da je Tvining partner Ministarstvu privrede Srbije u ovom poslu konzorcijum kojeg čine Češki institut za metrologiju, Češka kancelarija za standarde, metrologiju i ispitivanje i Češki institut za akreditaciju.

Naglašeno je i da trajanje projekta nije oročeno, već će trajati koliko bude potrebno. Više detalja o ovom projektu možete pronaći ovde