Radovi na izgradnji 94 socijalna stana za izbegličke porodice u centru Veternika odvijaju su u predviđenim rokovima, a kako je planirano da ovi stanovi budu završeni do kraja marta sledeće godine, za očekivati je da sledećeg proleća prve porodice uđu u ove objekte, najavljeno je na događaju koji je održan na gradilištu novog kompleksa.

Stanovi se grade u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP) čiji je najveći donator Evropska unija.

Gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević najavljuje da će u blizini objekata uskoro biti otvoreno novo obdanište, a čitav kvart biće potpuno komunalno opremljen, sa velikim brojem parkinga, dečijim igralištem i nalaziće se u neposrednoj blizini glavne saobraćajnice koja spaja Veternik sa Novim Sadom.

„Ovde u Veterniku smo već završili 270 stanova, a krajem septembra, ako sve bude išlo po našim planovima, očekujemo useljavanje u 152 stana u Futogu, takođe za socijalno ugrožene porodice“, naveo je Vučević.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić naveo je da je zahvalan i međunarodnoj zajednici koja je imala sluha za probleme izbeglih ljudi, te da će se u narednom periodu rešiti i stambeni problemi interno raseljenih.

Vršilac dužnosti direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević izjavio je da je ovo treća zgrada koja se gradi u Veterniku.

„Moja jedinica, Komeserijat za izbeglice i Grad Novi Sad su jedan dobar tim, koji pored izgradnje stanova, obezbeđuje i izgradnju montažnih kuća, kupovinu seoskih domaćinstava, nabavku građevinskog materijala i kupovinu stanova“, naveo je Kovačević, dodavši da će taj tim i dalje nastaviti da sarađuje.

Šefica Predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, Frančeska Boneli, izjavila je da je danas veliki dan, jer se 10 godina od realizacije Regionalnog stambenog programa može reći da je skoro šest hiljada porodica dobilo svoje kuće, ali i nove mogućnosti, dobru integraciju u novim sredinama i kvalitetan život.

„Posao koji je zajednički urađen je odličan, ali nam treba još puno pomoći sa svih strana, jer i dalje imamo veliki broj izbeglica koja je ta pomoć potrebna“, navela je Boneli.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu je istakao da mu je velika čast što OEBS zajedno sa UNHCR radi na projektu izgradnje stanova za izbeglice u Srbiji, te da je zadovoljan podatkom da će svih 94 stana za tu namenu biti završeni u predviđenom roku.

„Dosad postignuti rezultati su veoma dobri, ali nam treba još sredstava s obzirom na to da je potreba za ovakvim stanovima veća od 5800 stanova“, naveo je ambasador Bratu istakavši da će OEBS uložiti dodatan napor da pronađe nova sredstva kod donatora za nastavak akcije izgradnje stanova za izbegličke porodice.

Regionalni stambeni program (RHP) je uspostavljen kako bi pružio trajna stambena rešenja ugroženim izbeglicama i raseljenim licima nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine. RHP sprovodi svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Glavni donator ovog projekta je Evropska unija sa uloženih 236 miliona evra.