Pokrenut u okviru sastanka ministara EU u Sofiji 2008. godine, Savet za regionalnu saradnju (RCC) već više od jedne decenije pomaže i podstiče regionalne inicijative i procese, te promoviše evropske i evro-atlantske integracije jugoistočne Evrope.

EU info kutak Niš i ove jeseni nastavlja sa edukativnim i praktičnim radionicama u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“, kako bi svi budući korisnici EU sredstava iz prve ruke saznali šta im je sve potrebno za dobru aplikaciju i implementaciju projekta, ali i kako bi spremnije dočekali otvaranje narednih poziva.

Marv Barbuluši, ekspert za praćenje i izveštavanje Saveta za regionalnu saradnju je predstavio rad i glavne projekte koje organizacija sprovodi. «Program Saveta olakšava mobilnost, povezanost i konkurentnost regiona, istovremeno dok istovremeno radi i na poboljšanom funkcionisanju vladavine prava i poboljšanoj sigurnosti. Fokus Saveta je na olakšavanju implementacije Zajedničkog regionalnog akcionog plana tržišta (2021-2024) i Akcionog plana o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan (2021-2030). Pored toga, naši programi su posvećeni i integraciji Roma, mladima (WBYL), zapošljavanju (ESAP 2), sigurnosti (IISG) i turizmu», naglasio je Barbuluši.

Milena Jocić, takođe predstavnica Saveta za regionalnu saradnju je naglasila da je RCC institucija koja je koordinirala ukidanje roaminga u regionu i time doprinela lakšem i jeftinijem komuniciranju u ovom delu Evrope. «U naredne tri godine RCC će nastaviti da radi na smanjenju – i gde je moguće otklanjanju – prepreka za povećanje mobilnosti, poboljšanje povezanosti i konkurentnosti u jugoistočnoj Evropi, istovremeno doprinoseći boljem upravljanju, poboljšanom funkcionisanju vladavine prava i bezbednosti u regionu», istakla je Jocić.

Tokom debate, obratili su se i dobitnici podrške, odnosno partneri Saveta koji su u prethodnim godina ostvarili neko od vrlo značajnih projekata. Među njima je i  Nenad Jovanovski, iz kompanije Bifrost Bioplastics iz Jagodine, pobednik takmičenja Balkathon 2.0.  Oni su osvojili prvu nagradu u oblasti Zeleni gradovi. «Namera nam je da smanjimo negativni uticaj plastike na živivotnu sredinu. Ideja je da napravimo zamenu za plastiku, koju izrađujemo od prirodnog materijala –  industrijske konoplje», naveo je Jovanovski. «Ubrzo bi trebalo da imamo i proizvodnju. Stvorili smo beta verziju, a sada smišljamo kako sa njim da izađeno na tržište», kaže on. Balkathon im je pružio finansijsku podršku, ali i mentorsvo.

«Kad smo prošli drugi krug, imali smo razvijanje ideje sa mentorima. Te povratne informacije su nam jako pomogle. Imali smo mentore iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Koncept je ostao isti, ali smo promenili dosta u vezi marketinga i poslovnog segmenta, gde mi nismo imali previše znanja», istakao je Jovanovski.

Danko Ćosić iz Danube Competence Center (DCC), korisnik je podrške kroz Triple P projekat. DCC je organizovao kulturnu rutu – Put rimskih careva i Dunavski put vina, koja je postala delom Evroskih kulturnih ruta, koju koordinira Evropski institut za kulturne rute u Luksemburgu. «Trenutno postoji 45 kulturnih ruta u Evropi. Od njih 44 se ili nalaze u Zapadnoj Evropi ili su od njih potekle. Mi smo jedina autohtona ruta juoistočne Evrope», istakao je Ćosić.

Ruta koju su razvili iu saradnji sa RCC-om se zobe Iliricum trail, odnosno Adriatic trail i obuhvata deste lokaliteta iz pet zemalja Zapadnog Balkana. U okviru projekta su mapirali rute i brendirali ih rute koristeći tehnologiju virtuelne stvarnosti (VR). «Projekat je trajao oko dve godine. Uz podršku mreže RCC, imali smo grupu za podršku iz ministarstava šest zemalja regiona. Oni su kandidovali lokalitete koji bi trebalo da se uključe u ovu rutu. Sa druge strane, mi smo razvili opšte uslove za članstvo u našoj ruti», navodi Ćosić.

Usled pandemije covid19 i promena koje su usled nje nastale, došlo je do realokacije sredstava u budžetu. «U razgovoru sa RCC dogovorili da premeste sredstva u VR pilot. To je omogućilo da imate podršku u koliko na lokaciji nema vodiča, zatim imate film je o samoj destinaciji tj. Okruženju, a potom i informacije o turističkoj ponudi i prirodnim lepotama tog kraja. To je bilo moguće zahvaljujući fleksibilnosti RCC. Za razliku od drugih donatora, RCC je skoncentrisan na ishode, a ne toliko na same aktivnosti», zaključuje Ćosić.

Ovo je bila jedna u nizu edukativnih i praktičnih radionica koju EU info kutak u Nišu organizuje u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“. Ideja događaja jeste da se postojeći i potencijalni korisnici EU programa detaljnije upoznaju sa mogućnostima za apliciranje, pogodnostima programa, načinu funkcionisanja i realizacije projekata i svim drugim važnim detaljima u vezi sa korišćenjem EU fondova u Srbiji.

Kompletan snimak radionice pogledajte na našem YT kanalu.