Podizanjem zastave EuroPride-a ispred Palate „Srbija“ zvanično otvorena najznačajnija LGBTI+ manifestacija u Evropi. 

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.



“EuroPride počinje danas u Beogradu. Govori o univerzalnim ljudskim pravima, slobodi okupljanja i govora, o jednakosti i o borbi protiv diskriminacije sa kojom se LGBTIQ osobe suočavaju širom sveta. Ovo je prvi put da se Europrajd održava u Jugoistočnoj Evropi – neka Beograd pokaže lice jednakosti, tolerancije, otvorenosti i slobode pred celim svetom. Evropska unija želi svim učesnicima mnogo sreće, zabave, ljubavi, i šansu da osete bogatstvo, kreativnost i energiju Beograda, u miru i bezbednosti”, napomenuo je ambasador Žiofre.

EuroPride 2022 održava se u Beogradu u 12. do 18 septembra, a organizatori poručuju da će se u Nedelji ponosa organizovati više od 130 događaja.

„Kroz EuroPride, Beograd će pokazati da je grad otvoren za sve, jednak za sve, da je grad promena i da prava svih moraju da budu zagarantovana“, naveo je Goran Miletić i naglasio da je to prilika da se pošalje poruka tolerancije, solidarnosti i jednakosti.



U Domu omladine, koji će tokom Nedelje ponosa biti Prajd haus, u utorak počinje Međunarodna konferencija za ljudska prava, a na njoj će pored amabasadora EU u Srbiji učestvovati i evropski poslanici, predsatvnici država članica, kao i evropska komesarka za ljudska prava.

Kompletan progra EuroPride-a 2022 možete pogledati ovde.