EU na Generalnoj skupštini UN: Zvanično otvaranje i veliki broj bilateralnih sastanaka

0

Redovno zasedanje 72. Generalne skupštine UN je zvanično počelo u utorak u Njujorku. Otvaranju je prisustvovala i delegacija EU na visokom nivou među čijim članovima su prvi potpredsednik Frans Timermans i visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Prvi potpredsednik Timermans je održao govor na događaju posvećenom okeanima i klimi, koji su zajednički organizovali Evropska unija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Timermans je tokom izlaganja istakao nužnost rešavanja problema plastičnog otpada u okeanima kao i da je za delotvorno rešavanje tog problema neophodo primeniti integrisani pristup u saradnji sa industrijom i nevladinim organizacijama. Prvi potpredsednik je održao govor i na događaju na visokom nivou u organizaciji Partnerstva za otvorenu vlast na temu ponovne izgradnje poverenja u vlast, u kom se fokusirao na potrebu za jačanjem transparentnosti u cilju dobijanja poverenja građana.

Visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini je održala niz bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak sa potpredsednikom SAD-a Pensom i ministrom spoljnih poslova Rusije Lavrovim, sa kojima je razgovarala o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu, najnovijem zabrinjavajućem razvoju događaja u Severnoj Koreji i situaciji u Siriji. Mogerini se sastala i sa predsednikom Kolumbije Santosom i šefovima diplomatije El Salvadora i Venecuele.

Zajedno sa komesarom Hanom je održala sastanke sa ministrom spoljnih poslova Egipta Šukrijem i ministrom spoljnih poslova Libana Basilom kao i sa predsednikom Ukrajine Porošenkom i premijerom Gruzije Kvirikašvilijem. Održala je sastanak i sa predsednicima Srbije i Kosova Vučićem i Tačijem.

Komesar Avramopulos je održao seriju bilateralnih sastanaka, uključujući susret sa egipatskim predsednikom Al Sisijem. Sa visokim komesarom UN za izbeglice Grandijem i generalnim sekretarom Međunarodne organizacije za migracije Svingom je razgovarao o zajedničkom delovanju u oblasti migracija.

Komesar Mimica se obratio učesnicima sastanka u čijoj organizaciji je učestvovala i EU: Promovisanje kvalitetnih infrastrukturnih ulaganja. U svom govoru je istakao da kvalitetna infrastruktura znači izgradnju puteva, otvaranje radnih mesta na poslovima održavanja u lokalnim zajednicama i jačanje otpornosti za kišne sezone. Na događaju tokom kog je predstavljen izveštaj o Finansijskim tokovima za pristup energiji, Mimica je istakao da postoji potreba za ulaganjem velikih napora na globalnom nivou za obezbeđivanje čiste, zelene i pouzdane energije za sve. Komesar je takođe učestvovao i u ministarskom sastanku o Centralnoafričkoj Republici. Osim toga, EU i UN će danas pokrenuti novu zajedničku inicijativu Spotlight, vrednu pola milijarde evra, za eliminaciju nasilja nad ženama i devojčicama. U okviru ove inicijative, čiji je EU najveći donator, biće pružena obimna, ciljana podrška naporima za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Podeli

Comments are closed.