Reka Obnica, pritoka Kolubare, pričinila je veliku štetu u Valjevu, tokom velikih poplava 2014. godine. Iako je pomoć Evropske unije (EU) Srbiji kontinuirano pristizala i pre toga, ove poplave podstakle su niz projekata tokom kojih su izgrađene obaloutvrde, mostovi, sanirana korita reka i primenjene druge mere za sprečavanje katastrofa izazvanih poplavama.

EU je u poslednjih šest godina izdvojila više od 170 miliona evra za prevenciju poplava, kao i za oporavak i sanaciju, a Valjevo je samo jedan od gradova koji je imao koristi od tog novca. Reke Kolubara, Obnica i Jablanica obezbeđene su od poplava u ukupnoj dužini od šest kilometara.

Rekonstrukcija obaloutvrde u Valjevu jedan je od najzahtevnijih poduhvata  u ovom sektoru, rekli su iz Srbijavoda. Pravi test je bio juna ove godine kada je ceo objekat izdržao poplavu bez ikakvih posledica, a vodotok je bio gotovo na maksimalno nivou. Sve ovo dovelo je do toga da je Valjevo verovatno jedan od najzaštićenijih gradova.

Kako bi obeležili završetak radova, kraj mosta Veselinović, sastali su se šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, direktor Austrijskog kulturnog centra Adrijan Fajks u ime ambasade te zemlje, kao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, direktor Srbijavoda Goran Puzović i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

„Drago mi je da sam ponovo u ovom gradu. Prošlog meseca sam bio u Valjevu kako bih se sastao sa medicinskim osobljem koje je angažovala EU zarad borbe protiv kovida u Srbiji. Obećao sam tom prilikom gradonačelniku da ću doći ponovo, kako bismo obeležili završetak projekta zaštitite građana Valjeva od poplave“

Ambasador je podsetio i na velike poplave 2014. godine, kada je EU takođe pokazala solidarnost za oporavak od posledica poplave. Tada je ovom katastrofom bilo pogođeno 50 opština u Srbiji i 1,5 miliona ljudi.

Fajks je poručio da je lekcija iz 2014. godine kako svako mora biti spreman za prirodne nepogode

„Bolje sprečiti nego lečiti jeste slogan za buduća vremena. Moramo da se zaštitimo od prirode, ali i da zaštitimo prirodu od nas. Takođe smo danas ovde zasadili i drveće jer je i zaštita vazduha nešto na čemu moramo raditi“, rekao je on.

Na klimatske promene kao novu normalnost upozorava i Blagojević.

„Dugujemo veliku zahvalnost EU za bespovratna sredstva, 170 miliona, to je ogroman novac za nas. Takođe dugujemo zahvalnost za fleksibilnost, koja je ključna. Ova reka koju je sad moguće pregaziti, ona i njene pritoke napravili su u Srbiji 2014. štetu od milijardu evra. Te poplave su poziv za buđenje, niti možemo niti smemo da ih zaboravimo“, zaključuje Blagojević.

Puzović kaže da je zbog investicija i radova Valjevo sada bezbedniji grad. Gradonačelnik tog grada zahvalio se građanima EU na značajnim sredstvima.

Samo u projekat rehabilitacije od poplava i prevencije, EU je uložila ukupno 19 miliona evra, dok je Austrijska razvojna agencija (ADA) donirali još pola miliona evra. Tim novcem obavljeni su neophodni radovi u Obrenovcu, Surčinu, Valjevu, Paraćinu, Svilajncu… Prevencija i spremnost osnovne su ideje za smanjivanje rizika od katastrofa.

Nakon posete mostu kod reke Obnice, ambasador Fabrici i drugi učesnici u centralnom gradskom parku zasadili su nekoliko mladica drveta, kao simbolični znak prijateljstva. Takođe, sadnja drveća je i podsetnik na borbu protiv klimatskih promena. Gosti su zatim obišli pešački most preko reke Kolubare, na kome je oslikan mural – podsetnik građanima Valjeva na prijateljstvo sa Evropskom unijom.