Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prisustvovao je danas, 22. oktobra, obeležavanju završetka važne faze u izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu – spajanju njegova dva luka. Za projekat izgradnje mosta, koji je srušen tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, Evropska unija je do sada donirala 34 miliona evra.

„Evropska unija pomaže izgradnju ovog mosta još od početne, projektantske faze. Ovaj most premošćava Dunav i to je važno za Novi Sad, za Vojvodinu ali i za celu Srbiju, jer je on deo Koridora 10, jednog od glavnih koridora u ovom delu Evrope. Takođe, deo je nove transportne politike Srbije, a ta politika je deo procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. U ime Evropske unije, čestitam svima koji su učestvovali u realizciji ovog poduhvata, a naročito bih se zahvalio radnicima i Vladi koja se toliko trudila da se ovaj projekat realizuje“, rekao je ambasador Fabrici i dodao da se raduje narednom susretu kada most bude oficijelno pušten u promet.

Ambasador Fabrici je, uz potpredsednicu Vlade Srbije, ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović i predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, prepešačio most od novosadske, odnosno bačke, ka petrovaradinskoj, odnosno sremskoj strani.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da su Evropska komisija, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i gradska vlast Novog Sada svih ovih godina bili jedan tim koji je radio na izgradnji mosta koji simbolizuje put ka budućnosti.

„Žeželjev most spaja prošlost koja je iza nas i otvara prostor za lepu budućnost. Kada dođete sada na most ne možete da se ne setite 1999. godine i 23. aprila kada je most srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela u tom periodu. Čini mi se da je danas, odnosno u petak u 17.25 časova kada je most spojen, prestalo bombardovanje Novosađana i Novosađanki. Posle 18 godina mi imamo most koji će u februaru imati železničke pruge i koji će mesec, dva nakon toga imati pristupne puteve. Vrlo brzo će se ovim mostom ići preko 150 kilometara na sat ako govorimo o železnici, jer se nalazi na najznačajnijem koridoru, a trenutno i u projektu modernizacije pruge Beograd – Budimpešta, kojom će se ići prosečnom brzinom od 200 kilometara na sat“, dodala je Mihajlović.

Sve troje zahvalili su se pre svega radnicima koji su vredno radili na izgradnji mosta, te im uručili simbolične poklone.

„Ovde će već za koju godinu tutnjati vozovi u novoj rekonstruisanoj trasi pruge od Beograda do Novog Sada, u prvoj fazi, a u drugoj fazi do Budimpešte, i verovatno ćemo tek onda kada ljudi budu putovali od Novog Sada do Beograda za četrdesetak minuta, u punoj meri shvatiti značaj ovog vašeg i našeg zajedničkog posla“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Vlada Republike Srbije u projekat izgradnje mosta uložila je 22 miliona evra, a ukupna vrednost dosadašnjih investicija je oko 51 milion evra.