“Ne pali strnjiku” slogan je nacionalne kampanje koja je danas pokrenuta sa ciljem da se zaustavi štetna praksa paljenja žetvenih ostataka.  Time se sprečavaju požari koji dovode do zagadjenja vazduha, uništavaju okolinu i ugrožavaju opštu bezbednost. Početak kampanje svečano je obeležen u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Ministarka Irena Vujović navela je da će kampanjom biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, ali i na savete kako da se oni zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

„Na sastancima Radne grupe na nivou Vlade Srbije zaključili smo da paljenje žetvenih ostataka koje počinje u ovo doba godine znatno narušava kvalitet vazduha i ukupno stanje životne sredine. Samo u prošloj godini, zabeleženo je oko 15.000 požara na otvorenom, što je ne samo štetno nego i protivzakonito. Iako postoji kaznena politika, nadam se da će kampanja koju sprovodi Ministarstvo koje vodim, doprineti da se svest svakog pojedinca podigne na viši nivo i da se već u ovoj sezoni smanji broj požara i kazni. Pozivam poljoprivrednike i sve građane Srbije da učine korak napred i da ne pale žetvene ostatke, jer je ovo zajednička borba za sve nas i buduće generacije“, rekla je Vujović.

Kampanja je, dodaje ona, rezultat dobre saradnje Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a realizuje se uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da je srećna što može da se pridruži pokretanju kampanje koja podiže svest o opasnostima koje nosi spaljivanje strnjike.

„Kampanju, zahvaljujući fondovima EU, sprovode naši partneri iz UNDP-a i relevantna ministarstva. Zakonodavstvo EU snažno obeshrabruje spaljivanje strnjike, jer je naučno dokazano da je to više štetno nego korisno, da nosi brojne rizike kao što su požari, zagađenje vazduha i degradacija zemljišta. Poljoprivredna produktivnost zavisi od zdravih ekosistema koji su u srži Evropskog zelenog dogovora – obećanje EU da će postati klimatski neutralna do 2050. godine, između ostalog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i obnavljanjem biodiverziteta“, navela je Halačeva.

Kontinuirano podržavamo Vladu Srbije u podizanju svesti javnosti o šteti i opasnostima koje paljenje strnjike izaziva i apelima da se poljoprivrednici okrenu bezbednim metodama odlaganja žetvenih ostataka, poručio je stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš.

„Ovogodišnja kampanja „Ne pali strnjiku“ deo je aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, koje sprovodimo u okviru inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji“. Zajedno sa nacionalnim i lokalnim institucijama radimo na tome da se zaustavi zaštitimo zdravlje i bezbednost ljudi, očuvamo biodiverzitet i smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte“, rekao je Beriš.