Posetioci Balkanskog festivala sira danas imaju priliku da isprobaju preko 200 vrsta sireva, a oni koji ne stižu do BEO Shopping Centra u Beogradu tokom današnjeg dana, moći će da se zaslade i sutra – u nedelju, od deset ujutru pa sve do deset sati uveče.
Među brojnim izlagačima iz Francuske, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, istakli su se proizvodi srednjoškolaca iz Pirota. U Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić” već generacijama se proizvode čuveni kačkavalj „krstaš”, nadaleko poznati specijalitet.
View this post on Instagram
Kačkavalj se pravi od svežeg mleka sa Stare planine, po tradicionalnoj recepturi starih majstora iz tog kraja. Ovo mleko ima drugačiji ukus i miris od mleka sa drugih geografskih područja, zbog specifičnosti ispaše i kvalitetne slatke trave i krmnog bilja iz zaštićenog parka prirode. Pirotski “krstaš” uvršten je u nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.
Kačkavalj učenici i nastavnici proizvode ručno, na tradicionalan način, u korpama od leskovog pruća, sa vrlo malo soli. Proizvod poseduje markicu – sertifikat o zaštiti geografskog porekla, čime se garantuje vrhunski kvalitet, odnosno da je mleko isključivo sa prostora Stare planine, kao i da ima minimum tehnološke zrelosti od 60 dana. Ovaj kačkavalj pripada vrsti punomasnih sireva, jer sadrži 45 odsto mlečne masti.
Pored kačkavalja, u ovoj školi se proizvode sir, pasterizovano mleko i jogurt.
Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić” jedna je od 52 stručne škole koje su učestvovale u projektu „Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji”. Zahvaljujući novoj opremi i savremenim nastavnim programima, ove škole u velikoj meri prate evropske obrazovne standarde.
Evropska unija značajno je doprinela modernom opremanju laboratorija i radionica ove škole. Novi sterilizatori, inkubatori, zatim analizator vlage – deo su specijalizovane stručne opreme koju je škola dobila 2018. godine, u okviru EU projekta podrške srednjem stručnom obrazovanju. Isporučena je i ostala oprema: mlin sa kuglama, peščano kupatilo, trinokularni mikroskop i ostali delovi potrebni za podizanje kvaliteta praktične nastave na najviši nivo.
Takođe, EU pomaže učenicima ove škole da se za njihov vredni rad čuje širom Evrope; redovnim učešćem na sajmovima i učeničkim razmenama, ovaj tradicionalni proizvod postao je tražena evropska roba.
View this post on Instagram
Više o proizvodima Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ i podršci koju je ova škola dobila od Evropske unije, možete pročitati u zasebnoj vesti.