Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta najavili su na konferenciji za medije, u bašti beogradskog restorana Azbuka, Evropsku nedelju sporta koja će se po šesti put u Evropi, a treći put u Srbiji održati u periodu od 23. do 30. septembra.

 Događaj je pokrenut od strane Evropske komisije, a osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života.  Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji je organizovano 26 događaja u preko 30 gradova širom zemlje a učešće je u sportskim aktivnostima uzelo je preko 50.000 građana.

„Inicijativu Evropska nedelja sporta 2015. godine pokrenula je Evropska komisija kako bi se izborila sa krizom neaktivnosti. Slogan Biti aktivan, koji je i slogan inicijative, je poruka koju posebno želim da podelim sa vama. Biti aktivan je dobro za opšte zdravstveno stanje“ rekao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji. „U okviru Evropske nedelje sporta, Delegacija EU organizuje različite online aktivnosti, uključujući i TreninGO izazov „Trčim za školu“ u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i Savezom za školski sport Srbije. Za učešće u izazovu potrebno je da preuzmete TreninGO aplikaciju i izaberete školu za koju ćete trčati. Prve tri škole koje sakupe najviše kilometara biće nagrađane sportskom opremom i rekvizitima“, zaključuje Fabrici koji je pozvao sve da se uključe i pomognu škole.

U TreninGO izazovu „Trčim za školu“ učestvovaé 10 osnovnih i srednjih škola iz Kraljeva, Šapca, Novog Sada, Subotice, Niša, Kragujevca, Leskovca, Sremske Mitrovice, Požarevca i Bajine Bašte.

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević istakao je zabrinjavajuće statističke podatke i naglasio važnost organizacije ovakvih događaja: „Prošle godine na početku ovog događaja, pričali smo o statistikama i brojevima koji ukazuju na nivo fizičke aktivnosti među različitim populacijama u našem stanovništvu. Na žalost, godinu dana kasnije, brojke se nisu mnogo promenile. Samo 10% populacije starije od 30 godina rekreativno se bavi sportom, a stanje među akademcima je još lošije. Manje od 5%, tačnije samo 4,2% ukupnog stanovništva naše zemlje bavi se nekim oblikom organizovanog sporta. Sigurno je da i ova situacija sa epidemijom oboljenja COVID 19 nije doprinela poboljšanju ovih parametara, ali je i bez toga situacija zaista dramatična“.

„Evropska nedelja sporta ima za cilj da pokrene naciju od najmlađih do najstarijih da svi zajedno budemo deo velike evropske sportske porodice. U trenucima kada smo deo velikog svetkskog izazova i kada ceo svet skreće pažnju na značaj sporta radi očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja treba da damo primer svima koliko su ovakvi događaji važni. Svi zajedno moramo da uzmemo učešće, budemo zdravi i pošaljemo snažnu poruku da ćemo na ovakav način uticati na stvaranje bolje i zdravije Srbije“ istakao je Ministar omladine i sporta, gospodin Vanja Udovičić i pozvao sve građane Srbije da se pokrenu i podrže Evropsku nedelju sporta.

Zvanični početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra u Kosjeriću kada će biti održani „Sportski izazov“, „Olimpijska trka“ i kada će se održati tradicionalna Memorijalna atletska trka „Svetomir Đukić“ u čast utemeljivaču olimpijske ideje u našoj zemlji.

Tokom cele nedelje, u Aranđelovcu, Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Somboru, Kuršumliji, Golupcu, Despotovcu, Kruševcu i Vršcu biće organizovan niz sportskih događaja kao što su „Sportski izazov“, „Školski sportski dan“ i „Olimpijski čas“, a koji će se realizovati kroz demonstracije različitih sportova, javne treninge, edukativne radionice i mini turnire.

Realizacija i priprema svih događaja u okviru Evropske nedelje sporta biće realizovani u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije i kriznog štaba kada je u pitanju širenje epidemije koronavirusa.

Više informacija o Evropskoj nedelji sporta i događajima koji su planirani širom Srbije možete pronaći na stranicama: https://europa.rs/evropska-nedelja-sporta-2020/ i www.evropskanedeljasporta.rs.