Ambasador Fabrici otvorio drugi dan Ministarske konferencije Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke

0

Reforma obrazovanja važan je korak ka transformaciji celog društva, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici na otvaranju drugog dana Ministarske konferencije Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke.

Obrazovanje i obuke veoma su važan deo reformi. Juče smo imali priliku da obiđemo jednu školu u Beogradu i da se na licu mesta uverimo u to kako obuka nastavnika poboljšava čitav sistem obrazovanja, kaže ambasador Fabrici. Jedan od pozitivnih primera je i Erazmus, koji je, prema njegovim rečima, transformisao celu Evropsku uniju.

„U aktuelnom sastavu Komisije imamo 4 komesara, uključujući i visoku predstavnicu Federiku Mogerini, koji su učestvovali u Erazmus razmenama tokom studiranja. To je velika promena, ne samo za političare, nego i za poslovne ljude, akademike. Ovo je oblast u kojoj je važno da nastavite da radite sa nama i Evropska komisija intenzivno radi na tome da se sredstva za Erazmus program povećaju“, kaže šef Delegacije EU u Srbiji.

Rano obrazovanje i nega glavna je tema dvodnevne konferencije u Beogradu, i ambasador smatra da statistika ide u prilog tome da je ulaganje u ovu oblast pametna investicija.

„Jedna dodatna godina u obrazovanju povećava buduće prihode za 9 procenata. To zvuči kao ekonometrijski podatak, ali takođe pokazuje koliko obrazovanje može da se prenese na ekonomski rast i zapošljavanje“, naveo je ambasador Fabrici.

Evropska komisija i Regionalni savet za saradnju (RCC) posvećeni su tome da se postigne međusobno priznanje kvalifikacija na Zapadnom Balkanu i nadam se da će se naredni koraci preduzeti na samitu u okviru Berlinskog procesa, koji će se održati početkom jula u Poznanju, ističe ambasador.

Najveću korist od napretka na polju priznavanja kvalifikacija imali bi mladi ljudi na programima razmene, kaže zamenik generalnog sekretara RCC Gazmend Turdiu.

„Oni se suočavaju sa drugačijim sistemom obrazovanja, dolaze do novih znanja i to ih obogaćuje. Želimo da ih ohrabrimo da se vrate kući i da doprinesu društvima iz kojih su došli i verujemo da bi im zajednička deklaracija o prihvatanju akademskih kvalifikacija puno pomogla“, zaključio je Turdiu.

Vidljiv je napredak u obrazovnim reformama u regionu, kaže predsednik Evropske fondacije za obuke Ćezare Onestini, ali dodaje i da njihova istraživanja pokazuju da se region suočava i sa velikim izazovima

„Vidimo da se nivo obrazovanja povećava, ali nažalost to još uvek ne donosi bolje poslove za sve i vidimo da postoji razlika između zahteva privatnog sektora i ponude na tržištu rada. Sve su veće i razlike i postoji potreba za dodatnim obrazovanjem radnika kako bi se nadoknadili nedostaci“, kaži Onestini.

Platforma za Zapadni Balkan o obrazovanju i obukama pokrenuta je 2012. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i regionalnih partnera. Dugoročni cilj aktivnosti je uspostavljanje strateškog dijaloga kako bi se region pripremio za odgovornosti članstva u Evropskoj Uniji, uključujući punopravno učešće u obrazovnim programima Unije. Takođe, u okviru platforme govori se o pojedinačnim iskustvima učesnika i primerima dobre prakse.

Podeli

Comments are closed.