Ambasador Fabrici u kafiću koji upošljava decu iz Svratišta

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetiće u četvrtak, 14. marta Kafe-bark „16“,  objekat koji – kao deo Centra za integraciju mladih (CIM), upošljava decu iz Svratišta. Ovaj kafe-bar deo je napora da se deci omogući bolje uključivanje u društvo, socijalna interakcija i da im se povećaju šanse na tržištu rada.

Društveni poduhvat osnivanja kafea „16“ započet je kako bi se deci iz Svratišta pomoglo u momentu kada su najranjiviji – kada gube pravo na korišćenje takve vrste pomoći. Socijalno preduzeće pokrenulo je udruženje građana CIM koje se zalaže za veću društvenu integraciju, dece koja žive ili rade na ulici, kao i na stvaranje sistema podrške za svako ugroženo dete.

Plan je da kafić postane samoodrživ kroz usluge koje pruža, ali i da bude prilika za one koji izađu iz Svratišta da se lakše uključe u društvene tokove, i onda da budu primer drugima u njihvoj situaciji.

Pored krova nad glavom, CIM deci sa ulice obezbeđuje pomoć u obrazovanju, od predškolskog uzrasta do kraja osnovne škole. Iskustvo pokazuje da je upravo obrazovni sistem najbolji put za socijalnu inkluziju. Delegacija Evropske Unije finansijski je pomagala Svratište za decu do 2017. i nastavlja da pruža podršku ovakvim poduhvatima.

Ambasador Fabrici popiće kafu sa zaposlenima u kafiću i decom koja su sada štićenici Svratišta. Sa njima će razgovarati o planovima, željama i ambicijama, kako izgleda jedan njihov radni dan ili dan u školi, kao i o tome sa kakvim izazovima se suočavaju.

Podeli

Comments are closed.