2020. bila je godina solidarnosti za Evropsku uniju, i interno i eksterno, pokrenuli smo brojne konkretne inicijative sa Zapadnim Balkanom, ocenio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u intervjuu za božićno izdanje dnevnog lista Blic.

Blic: Da li ste zadovoljni s količinom pomoći koja je stigla u Srbiju iz EU tokom krize izazvane Kovidom 19?

Da, ponosan sam na to što smo postigli i kako smo to uradili usred pandemije koja se javlja jednom u sto godina. Činjenice i brojke su na našoj strani. Još u martu smo odmah usmerili 93 miliona evra za ekonomsku pomoć i preko 15 miliona evra posebno za potrebe zdravstvenog sistema. Zahvaljujući tim sredstvima smo donirali Srbiji milione jedinica lične zaštitne opreme (maske, odela, rukavice), 140 trijažnih kontejnera, respiratore, koncentratore kiseonika, 32 potpuno opremljena saniteta i specijalnih vozila za dekontaminaciju, a dodatnih 200 srpskih zdravstvenih radnika je zaposleno od jula meseca iz sredstava EU. Potpisao sam dodatan paket bespovratne pomoći za zdravstvo od 2,6 miliona evra 30. decembra, kako bismo pomogli Srbiji da ima bezbedan i blagovremen „hladni lanac“ za administriranje vakcina.

Komisija je 29. decembra odobrila dodatnih 70 miliona evra za IPA regionalne fondove – od čega će Srbija dobiti veliki deo – kao pomoć za obezbeđivanje vakcina za prioritetne grupe od EU Zapadnom Balkanu početkom 2021. U oktobru je Evropska komisija usvojila solidan i kredibilan Ekonomsko-investicioni plan za obnavljanje privrednog rasta počev od 2021. To je značajan iznos pomoći i niko nije pomogao Srbiji onako kako je to činila EU.

Blic: Ekonomsko-investicioni plan je usvojen. Kada očekujete prve rezultate?

Ekonomsko-investicioni plan ima regionalnu dimenziju i velike ciljeve – puteve i železnicu, zeleni rast, digitalnu infrastrukturu i ulaganja u ljudski kapital. To je veliki investicioni plan. A velike stvari traže vreme. Ono što je sada važno jeste uspostavljanje svih važnih elemenata. Usvojena je lista prioritetnih projekata koji su spremni da krenu. Devet milijardi evra iz IPA fondova (donacije) su solidan deo budžeta EU, kao i neophodnu političku prihvaćenost iz regiona. Treba da radimo zajedno da bi ovaj plan bio uspešan. Evropska komisija je voljna da učini svaki napor da se većina utvrđenih projekta završi ili da bude blizu završetka do 2024.

Kako biste opisali predstojeću godinu po pitanju odnosa između Srbije i EU?

Teško je praviti predviđanja imajući u vidu i globalnu situaciju. Svakako se nadam da će 2021. biti manje komplikovana od godine koja je za nama. No, naši prioriteti su jasni. Treba da nastavimo zajedno da radimo na tome da stavimo pandemiju pod kontrolu, prevashodno sprovođenjem masivne vakcinacije. Moramo da povratimo snažan privredni rast, održimo regionalnu stabilnost i generalno udvostručimo napore za napredak na putu proširenja. Što se tiče EU, mi ostajemo u potpunosti posvećenosti radu sa Srbijom da ostvarimo značajan napredak na svim ovim frontovima.

Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanju Blica.