Ambasadori EU i SAD posetili GSA

0

Nakon pretnji koje su upućene Gej strejt alijansi (GSA) šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, zajedno sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, posetio ovu organizaciju i razgovarao sa njenim aktivistima. Ambasaador Devenport osudio je „zaista užasne pretnje smrću“ koje su upućene GSA i izrazio podršku Delegacije EU ovoj organizaciji.

U razgovoru sa aktivistima GSA oba ambasadora su izrazila osudu brutalnih pretnji smrću koje su nedavno upućene članstvu i rukovodstvu Alijanse ali i očekivanje da će nadležne institucije brzo istražiti ovaj slučaj i identifikovati počinioce, kao i motiv ovih pretnji.

„Smatramo da je takvo ponašanje neprihvatljivo u svakom demokratskom društvu i da institucije treba ozbiljno da se ponašaju u ovakvim situacijama“, rekao je ambasador Devenport.

„Obavešteni smo od strane GSA da su imali kontakte sa policijom i tužilaštvom i želimo da poručimo da je jako bitno da se ozbiljno istraži pozadina ovih pretnji“, dodao je.

Devenport je pozdravio osudu pretnji koju je uputio ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić i ocenio ga kao veoma pozitivan čin.

Ambasador SAD Kirbi je izrazio podršku američke ambasade i američke vlade GSA i osudio pretnje smrću.

„Razgovarali smo sa njihovim aktivistima o svemu što se dogodilo. I dalje ćemo podržavati rad boraca za ljudska prava LGBT osoba, koja za nas predstavljaju bazična ljudska prava“, naglasio je ambasador Kirbi.

Lazar Pavlović, predsednik GSA, rekao je da posetu smatra izrazom podrške ambasadora EU i SAD i njihove zabrinutosti za bezbednost članova GSA u trenutku kad prvi put dobijaju pretnje smrću.

Podeli

Comments are closed.