Bez Erazmusa zbog Hrvatske

0

Zbog odluke birača da na referendumu podrže predlog ograničavanja useljavanja i odbijanja mogućnosti slobode kretanja radnicima iz Hrvatske,Švajcarski studenti neće moći da koriste prednosti programa razmene Erazmus.

BRISEL, februar 2014. (FoNet) – Švajcarski studenti ove godine neće moći da koriste prednosti popularnog programa razmene Erazmus, pošto su švajcarske vlasti, kada su birači na referendumu podržali ograničavanje useljavanja, odbile da omoguće slobodu kretanja radnicima iz Hrvatske, saopštila je Evropska komisija.

Sada je jasno da švajcarski studenti ove jeseni neće moći da učestvuju u Erazmusu, izjavio je portparol Evropske komisije Olivije Bejli.

Većina švajcarskih glasača je 9. februara podržala plan o ograničavanju useljavanja svih stranaca, uključujući i stanovnike Evropske unije, čime se narušavaju sporazumi između Švajcarske i EU.

Švajcarska vlada nije saopštila kako namerava da sprovede rezultate referenduma, ali je odbila da omogući slobodu kretanja radnika iz Hrvatske, koja je članica EU postala u julu.

Bejli je rekao da je zatvaranje Erazmusa za švajcarske studente reakcija na ograničenja nametnuta hrvatskim građanima, javlja AP.

Podeli

Comments are closed.