Davenport: Postoji zabrinutost za medijske slobode u Srbiji

0

Opšta ocena Izveštaja o Srbiji je pozitivna, ali uočeno je curenje informacija iz istraga u medije, netransparentnost finansiranja medija, a što se pravosuđa tiče, nedostaju konkretni rezultati istraga, rekao je u gostujući na televiziji N1 šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

„Možemo da kažemo da je opšta ocena dosta pozitivna, ovogodišnji izveštaj je značajan zbog toga što je došlo do većeg broja detaljnih preporuka“, kaže šef delegacije EU u Beogradu.

„Mnogo više smo dali preporuka što se tiče politike za iduću godinu, na primer što se tiče vladavine prava, konkretne akcije i konkretni kriterijumi koje bi Srbija trebalo da ispuni tokom sledeće godine“ objasnio je ambasador EU Davenport.

“Došlo je do konkretnog zaključka da je vreme za otvaranje prvih poglavlja, kao što smo čuli od komesara Hana”, rekao je on.

Davenport je preneo da je Evropska komisija zadovoljna tempom ekonomskih i strukturalnih reformi u Srbiji, i da je to isticano ne samo u ovom izveštaju, već i tokom godine i podsetio da su ministri finansija EU više puta ocenili da je to je dobar pravac, i dodaje da se vidi i da je MMF zadovoljan.

Međutim, Devenport ističe da predstoje veliki izazovi, naročito kad su u pitanju javna preduzeća i restrukturiranje. On je dodao da ispunjenje određenih političkih kriterijuma ima uticaj i na poslovnu klimu.

Ambasador je istakao da postoji zabrinutost za medijske slobode u Srbiji.

„Došlo je do nekoliko dešavanja u medijskoj sferi koja dalju povoda za zabrinutost. S jedne strane je došlo do usvajanja seta medijskih zakona, delimično do implementacije zakona tokom ovih godinu dana, došlo je do procesa privatizacije medija i došlo je do toga, što je opšte primljeno, da država mora da se povuče iz medija, što se finansiranje tiče… Međutim,  vidimo curenje informacija iz zvaničnih istraga u medije, netransparentnost finansiranja medija – to će biti veliki zadatak za iduću godinu“, navodi Devenport.

Što se tiče kritika koje su upućene u izveštaju na račun pravosuđa i vladavine prava, Devenport kaže da je došlo do nekog napretka, ali da nedostaju konkretni rezultati istraga. Svi žele da vide veći napredak i konkretne rezultate, ističe ambasador EU. „Potpuno je jasno da sudovi imaju svoju odgovornost, i da sudije imaju veliku odgovornost za nezavisnost suđenja, da tužilaštvo ima svoju odgovornost.“

„Očekujemo da će doći do otvaranja prva dva poglavlja, kao što smo čuli od komesara Hana i Mekalistera. Reč je o Poglavlju 35, koji se tiče dijaloga sa Prištinom, i o Poglavlju 32. Mislim da sada postoji konsenzus među zemljama članicama za otvaranje poglavlja, ali sve je u njihovim rukama“, naveo je Devenport podsećajući da ranije nije bilo tog konsenzusa.

„Krajem avgusta došlo je do nekoliko bitnih sporazuma u vezi sa implementacijom Briselskog sporazuma i jasno je da je došlo do napretka u implementaciji, što otvara mogućnost otvaranja Poglavlja 35“, ističe Deveport.

Upitan da prokomentariše to što je Ustavni sud Kosova privremeno suspendovao sporazum o osnivanju ZSO, kaže da je EU jasna važnost te zajednice za Srbiju i da je ona od velikog značaja za građane na Kosovu, kao i da će instistirati na implementaciji i tog sporazuma, kao i ostalih.

Upitan zašto se insistira na tome da prvo pregovaračko poglavlje bude Poglavlje 35, Devenport kaže da sve zavisi od stavova zemalja članica EU. „Došlo je do toga da zemlje članice insistiraju na otvaranju Poglavlja 35. U saradnji sa Vladom, došlo je do razrade akcionih planova za implementaciju Poglavlja 23 koje se tiče vladavine prava i Poglavlja 24. Očekujem da može da dođe i do otvaranja i ova dva poglavlja početkom iduće godine“, rekao je Devenport.

Šef delegacije EU je ocenio gostujući na N1 da je došlo do poboljšanja u regionalnoj politici, i istakao veliki napredak Srbije u bilateralnim odnosima, naročito sa Albanijom i BiH.

Podeli

Comments are closed.