Deklaracija visoke predstavnice u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2. novembra 2017.

0

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Evropska unija odaje priznanje radu novinara na razotkrivanju zloupotrebe vlasti, korupcije i kršenja ljudskih prava i preispitivanju opšte prihvaćenih stavova, pri čemu se često izlažu riziku od zastrašivanja, nasilja i smrti. Nezavisni i slobodni mediji čine osnovu participativne i pluralističke demokratije i instrument kojim se vlade pozivaju na odgovornost za svoj rad.

Napad na novinare je napad na demokratiju i pluralistička društva. Pristup informacijama ima cenu: novinari se i dalje proganjaju, zatvaraju pa čak i ubijaju, ne samo u oružanim sukobima već i u vreme mira, između ostalih i u zemljama Evropske unije, čemu smo nažalost svedočili pre samo nekoliko nedelja. Nasilje nad novinarima i medijskim akterima nije samo napad na žrtvu, već i način da se javnosti ograniči pristup informacijama i idejama kako putem interneta, tako i van njega.

Evropska unija nastavlja da se služi svim odgovarajućim finansijskim i spoljnopolitičkim instrumentima kako bi poboljšala kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja. Uloga EU je ključna i kada je u pitanju finansiranje Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), uz istovremeno pružanje ciljane zaštite kroz programe za branioce ljudskih prava

Najoštrije osuđujemo ubistva, nasilje, zastrašivanje i uznemiravanje novinara i drugih medijskih aktera. Očekujemo od nacionalnih vlasti da poštuju svoje međunarodne obaveze i da štite novinare od svih vrsta zastrašivanja, pretnji i nasilja nezavisno od njihovog izvora, bilo da se radi o vladinim, pravosudnim, verskim, ekonomskim ili kriminalnim organizacijama. Za svako navodno ubistvo, zlostavljanje, pretnju ili napad usmeren na novinare, bilo da ih vrše državni ili nedržavni akteri, trebalo bi bez odlaganja sprovesti efikasnu i nezavisnu istragu kako bi počinioci bili krivično gonjeni i privedeni pravdi. Nekažnjavanje zločina je udar na demokratiju i osnovna prava poput slobode izražavanja.

Podeli

Comments are closed.