Devenport u poplavljenom Obrenovcu: EU uz Srbiju u ovom teškom periodu

0

Evropska unija je ponosna što je od početka deo velike spasilačke akcije Vlade Srbije u borbi sa poplavama i sigurno će biti uz Srbiju u ovom teškom periodu, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport nakon što je, sa ambasadorima 60 zemalja, obišao Obrenovac. Komesarka Kristalina Georgieva dolazi u utorak u Srbiju da razgovara o sledećim koracima pomoći, dodao je ambasador Denveport.

Nakon što su u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije obišli Obrenovac, Devenport je rekao da je „sigurno da će biti potreban veliki napor da se sanira šteta ovih strašnih poplava.“

„Mi smo ponosni kao EU što smo od početka deo te velike spasilačke akcije. Sada će početi nova faza u kojoj treba da zajedno definišemo sledeće prioritete“, rekao je Devenport.

image117

 

Prema njegovim rečima evropska Komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva u utorak uveče dolazi u Beograd „da razgovara o sledećim koracima, kako Srbija kao zemlja kandidat može da dobije pristup fondovima solidarnosti EU“.

Komesarka Georgieva je ranije u Briselu izjavila da Srbija može da računa na fondove pomoći u vrednosti do jedne milijarde evra godišnje ukoliko je šteta veća od 0.6% bruto društvenog proizvoda.

„Sigurno je da ćemo mi kao EU,  a i zemlje članice koje su veoma brzo reagovale na potrebe i zahtev Vlade Srbije i već u petak i subotu počeli sa izvlačenjem vode, sigurno je da ćemo biti uz Srbiju u ovom veoma teškom periodu“, rekao je Devenport.

Podeli

Comments are closed.