Digitalizacija važan proces za razvoj regiona

0

Šesta regionalna konferencija o digitalnim tehnologijama #Digital2019 otvorena je danas u Beogradu.

Među govornicima na otvaranju događaja bila je i zamenica šefa Delagacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, koja kaže da je digitalizacija izuzetno važan proces za ekonomski razvoj celog regiona.

„Digitalizacija je pokretač ekonomskog rasta i ključna za bolju povezanost u regionu. Digitalno povezivanje regona može da ga učini privlačenijim za investitore“, kaže zamenica šefa Delegacije EU.

U izveštaju o napretku Srbije, EU je dala preporuke i kada je reč o elektronskim medijima koje bi trebalo primeniti kako bi se regulatorni okvir uskladio sa onim u Uniji, navodi Norčič Štamcar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ističe da je digitalizacija prioritet vlade i da i Ministarstvo za rad tome pridaje veliki značaj.

„Cilj je da mladi ostanu ovde i dobiju stalan posao“, naglasio je Đorđević.

Kada je reč o kreativnoj industriji, ministar je rekao da i u tom segmentu Srbija napreduje i da je filmska industrija zahvaljujući podršci države veoma privlačna za strance i da se sve više snima u Srbiji.

Photo: Beta

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić najavljuje da će u septembru početi izrada novog Zakona o kinematografiji, koji će biti usklađen sa regulativom EU. Centar je u prethodne dve godine podržao 49 projekata iz 18 zemalja u koprodukcijama, ističe Matić.

Ovogodišnji #Digital2019 – trajaće 2 dana – 05. i 06. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva. Konferencija okuplja vodeće ljude svih većih telekomunikionih kompanija iz regiona. Događaj se održava u Hotelu Metropol u Beogradu, navode na vebsajtu događaja.

Podeli

Comments are closed.