Ešton: Sukob u Siriji neuporediv u skorijoj istoriji

0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izdala je saopštenje povodom treće godišnjice sukoba u Siriji.

“Užasni  sukob u Siriji ulazi u četvrtu godinu. Sa više od 100,000 poginulih, 2 miliona izbeglica i 9.3 miliona Sirijaca kojima je potrebna humanitarna pomoć, od čega polovinu čine deca, tragedija u Siriji ne može se uporediti ni sa čim u skorijoj istoriji. Međunarodna zajednica ima odgovornost da ovaj sukob privede kraju. Jedino rešenje krize je političko: uspostavljanje prelazne vlade i iskren politički proces unutar same Sirije da se uspostavi demokratska pluralistička Sirija.

EU je posebno zabrinuta za položaj najranjivijih grupa. Više od 10,000 žena poginulo je u sukobu; 4.3 miliona dece, većinom raseljene, u očajničkoj je potrebi za hranom, skloništem i obrazovanjem. Sa ukupnom podrškomod više od 2.6 milijarde evra, EU je vodeći donator žrtvama kako unutar tako i van Sirije. Zahvaljujemo se ljudima i vladama sirijskih suseda zbog prihvatanja stalno rastućeg broja izbeglica. EU će nastaviti da podržava zemlje domaćine u naporima da se suoče sa tom situacijom. Pozivamo sve strane, posebno sirijsku vladu, koja nosi najveću odgovornost za humanitarnu tragediju, da odmah ispune sve obaveze navedene u Rezoluciji 2139 Saveta bezbednosti UN i pozive za čvrstu upotrebu mehanizma kontrole da se obezbedi njeno poštovanje.

Izuzetno sam zabrinuta zbog nalaza nezavisne međunarodne istražne komisije, čiji sedmi izveštaj potvrđuje da režim bez razlike sprovodi ubistva, mučenja, silovanje, otimanje talaca i seksualno nasilje. To su zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i očigledna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Kriza koja je počela vojnim gušenjem mirnih protesta pogoršana je terorizmom i povećanim brojem stranih boraca. Ratni zločini koje su počinile paradržavne naoružane grupe koje ne žele slobodnu, demokratsku i prosperitetnu Siriju samo su dodatak tragediji kroz koju prolazi sirijski narod. Ni jedna strana u sukobu neće proći ne kažnjeno za ovakve akcije.

Podeli

Comments are closed.