EU i Ukrajina potpisale politički deo Ugovora o pridruživanju

0

Evropska unija i Ukrajina potpisali su 21.marta u Briselu političke odredbe Sporazuma o pridruživanju.

Predsednik EU Herman Van Rompej rekao je da potpisivanje političkih poglavlja Sporazuma sa Ukrajinom pokazuje koliko je važan odnos dveju strana.

“To pokazuje našu čvrstu podršku kursu koji je narod Ukrajine hrabro zauzeo. Očekujemo da uskoro potpišemo preostale delove Sporazuma,” rekao je Van Rompej nakon što su vođe EU potpisali sporazum sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jatčenijukom na marginama dvodnevnog samita EU u Briselu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da ugovor učvršćuje “snažno političko partnerstvo koje približava Ukrajinu i Evropsku uniju”.

image(1)

“Ovo je demokratski izbor koji je Ukrajina napravila. Naša je čvrsta namera da potpišemo preostale delove sporazuma u dogledno vreme. Evropa se na duži rok obavezuje prema Ukrajini”, dodao je.

Trgovinski deo sporazuma trebalo bi da bude potpisan nakon maja meseca.

Prethodno je rano ujutru u petak Evropski savet odlučio da otkaže naredni samit EU i Rusije i da uvede sankcije za još 12 osoba u vezi sa ruskom aneksijom Krima, upozorivši da će svaki dalji potez Rusije ka destabilizaciji Ukrajine imati “dalekosežne posledice”.

Više detalja o odluci Evropskog saveta.

Podeli

Comments are closed.