EU ne priznaje rezultate izbora u Belorusiji

0

Članovi Evropskog saveta održali su video konferenciju, na kojoj su razgovarali o situaciji nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta.

Kako izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni i nisu ispunili međunarodne standarde, EU ne priznaje rezultate koje su predstavile beloruske vlasti. Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, kaže da je Evropska unija solidarna sa beloruskim narodom.

„Ne prihvatamo nekažnjavanje. Protesti u Belorusiji ne odnose se na geopolitiku. Ovde se radi o pravu naroda da slobodno bira svoje rukovodstvo“, ističe Mišel.

Lideri su osudili nasilje protiv mirnih demonstranata. EU očekuje potpunu i transparentnu istragu svih navodnih zloupotreba. Oni su potvrdili da civilno društvo i predstavnici opozicije moraju biti zaštićeni od proizvoljnih hapšenja i nasilja.

„EU će uskoro uvesti sankcije značajnom broju pojedinaca koji su odgovorni za nasilje, represiju i izborne prevare. Pozivamo beloruske vlasti da pronađu izlaz iz krize prekidom nasilja, deeskalacije i inkluzivnog nacionalnog dijaloga. Samo miran i demokratski proces, podržan od strane nezavisnih i slobodnih medija i snažnog civilnog društva, može pružiti održiva rešenja. Sve strane, uključujući i treće države, trebalo bi da podrže takav proces“, kaže predsednik Evropskog saveta.

U potpunosti podržavamo predloge OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) za dijalog u Belorusiji i spremna je da pruži pomoć u njihovom unapređenju, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Sastanku je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja ističe da su lider EU impresionirani hrabrošću naroda Belorusije, koji želi slobodu i demokratiju.

„Danas šaljemo tri jasne poruke. Prvo, mi stojimo uz narod Belorusije, koji želi osnovne slobode i demokratiju. Drugo, sankcionisaćemo sve koji su odgovorni za nasilje, represiju i lažiranje rezultata izbora. Narod Belorusije mirno je izašao na ulice i vlasti su odgovorile nasiljem, a to je neprihvatljivo. Treće, spremni smo da pratimo mirnu demokratsku tranziciju vlasti u Belorusiji“, kaže Fon der Lajen.

Tekst zaključaka nakon video konferencije

Podeli

Comments are closed.