EU očekuje sprovođenje reformi

0

Evropska unija očekuje sprovođenje svih akcionih planova vezanih za reforme, rekao je ambasador Majkl Devenport nakon susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport susreo se u petak sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Devenport je naglasio da su odnosi Srbije i EU izvanredni, a da nakon što su 21.januara počeli pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, imaju jedan novi kvalitet i intenzitet.

Kao potvrdu, ambasador Devenport je naveo nedavno istraživanje javnog mnjenja u Srbiji, koje je pokazalo da 55 odsto građana podržava ulazak Srbije u EU.

„Veoma je pozitivno što su i u tehničkom mandatu održane dve runde dijaloga sa Prištinom“, naglasio je Devenport i dodao da se nakon formiranja vlade očekuje impementacija svih strategija i akcionih planova na sprovođenju reformi.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Nikolić je rekao da je zato neophodan novi institucionalni okvir.

„Razgovori sa Prištinom treba da dobiju novi insitucionalni okvir, koji treba da usvoji Skupština Srbije, zato što su u međuvremenu nastale nove okolnosti i formirana je vojska Kosova koja je potpisala sporazum sa Albanijom, što je nedopustivo“, naglasio je Nikolić.

Kada je reč o formiranju nove srpske vlade, predsednik Srbije je izvestio šefa delegacije EU da će razgovarati sa svim predsednicima parlamentarnih stranaka i da će odgovornost za personalna i druga rešenja potpuno prepustiti novom mandataru.

Podeli

Comments are closed.