EU pomaže Srbiji u borbi sa poplavama

0

Sedam zemalja članica Evropske unije već je uputilo prvu pomoć Srbiji a ostale se pripremaju da to učine nakon što je EU aktivirala svoj Mehanizam civilne zaštite posle zahteva za pomoć koji je uputila Srbija zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove zemlje.

U prvom odgovoru na zahtev Srbije upućen Evropskoj uniji u četvrtak, danas su reagovale Slovenija, Bugarska, Nemačka, Madjarska, Austrija, Češka i Hrvatska.

Za petak je predviđen dolazak u Srbiju tri tima civilne zaštite Slovenije, sa pumpama velikog kapacite za izvlačenje vode. Tim čini 19 ljudi i dve pumpe visokog kapaciteta.

Iz Bugarske su u Srbiju upućena dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi velike crpne snage i više vozila i čamaca sa 16 pumpi visokog kapaciteta za izvlačenje vode. Na raspolaganje su stavljena i dva motorna čamca za spasavanje.

Očekuje se da u subotu u Srbiju stigne i pomoć iz Nemačke. U njenom sastavu biće 15 spasilaca sa tri pumpe velike crpne snage (15.000 lit/min i 5.000 lit/min), pet kamiona i agregat od 50kw.

Iz Austrije će tokom vikenda biti upućen tim civilne zaštite za spasavanje sa pumpama visokog kapaciteta, a očekuje se i potvrda o angažovanju čamaca i helikoptera.

Madjarska je odobrila angažovanje pet čamaca i helikoptera za spasvanje.

Češka je odobrila angažovanje tima spasilaca sa sa pumpom velikog kapaciteta, čamac i sedam vozila različitih namena.

Tokom vikenda očekuje se angažovanje dodatnih kapaciteta iz zemalja članica Evropske unije, dok u subotu u Srbiju stiže tim iz Biroa za humanitarna pitanja Evropske komisije čiji će zadatak biti da angažuje pomoć za otklanjanje posledica poplava.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa Centrom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći.

Podeli

Comments are closed.