EU tim civilnu zaštitu ostaje u Srbiji do daljeg

0

Specijalisti iz zemalja Evropske unije, predvođeni timom za civilnu zaštitu EU (EUCPT), zajedno sa srpskim vlastima, i dalje ulažu velike napore za zaštitu termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu, kojima još preti opasnost od poplava, a u Srbiji će, zajedno sa opremom, ostati do daljeg.

Pomoću pumpi visokog kapaciteta, od kojih neke ispumpavaju 25,000 litara vode u minuti, situacija kod termoelektrana je stabilizovana, rekao je šeft EUCPT Teri Veb.

„Otprilike smo ispumpavali pola miliona tona vode dnevno“, rekao je Veb, ističući da su EU i zemlje članice vrlo brzo reagovali na poziv u pomoć srpskih vlasti i „već u petak, 16. maja, do 20h imali smo slovenačku ekipu sa pumpama visokog kapaciteta kod termoelektrane“ Nikola Tesla u Obrenovcu (TENT).

„Na vrhuncu krizne situacije u Srbiji, EU je angažovala šest spasilačkih helikoptera, osam timova za spasavanje ljudi iz poplavljenih područja i 13 pumpi velikog  kapaciteta koje su prvenstveno korisschene u odbrani termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu,“ rekao je Veb.

„To je bio ključni i najkritičniji zadatak“, dodao je Veb i istakao da su ekipe zemalja članica EU bile angažovane i u Šapcu, Jagodini, Lazarevcu i drugim ugroženim mestima u Srbiji.

Pumpe trenutno održavaju stabilnost kod TENT-a, a kod Kostolca je opasnost od poplava smanjena pa se razmatra preusmeravanje nekih pumpi na druga potrebna mesta.

„Sada identifikujemo važna mesta gde je potrebna dalja pomoć. Oprema i ekipe EU biće na raspolaganju Srbiji do daljeg“, rekao je Veb.

Evropska unija zajedno sa vlastima Srbije prati kako se instrumenti pretpristupne pomoći iz IPA fondova, koje Srbija već koristi, mogu rasporediti za hitne potrebe stanovništva ugroženog u poplavama, rekao je šef Delegacije EU Majkl Devenport i istakao da se nastoji da se ubrza procedura da novac bude raspoloživ kroz 10 do 15 nedelja.

„Nastojimo da što pre identifikujemo potrebe i da u relativno kratkom roku skupimo upotrebimo novac, prema potrebama koje utvrdi Vlada Srbije kao osnovne“, rekao je Devenport na konferenciji za novinare.

On je rekao da će se taj novac koristiti za popravke javnih zgrada, lokalne i ruralne infrastrukture, ali i za tehničku i socijalnu pomoć ugroženima. Prema rečima Devenporta, prva sledeća faza pomoći biće usmerena na građane i firme, da ponovo „stanu na svoje noge“.

On je rekao da će u narednih nekoliko nedelja EU sa evropskim bankama EBRD i EIB, Svetskom bankom, UN raditi na detaljnoj proceni potreba stanovništva, što će uz procenu Vlade Srbije biti osnova za dodelu novca Srbiji, kao zemlji kandidatu, iz Fonda solidarnosti EU.

Podeli

Comments are closed.